Iranier säljer sina organ: ”Har inte råd att leva”

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagen gick Iran till val. Trots att landet befinner sig i en ekonomisk kris väntas valdeltagandet bli lågt. 

Med valet väntas de konservativas makt öka i Iran.

Att Iran befinner sig mitt i en djup ekonomisk kris gör sig tydligt på gatorna i huvudstaden Teheran. På lyktstolpar och elskåp sitter uppklistrade annonser från människor som vill sälja sina organ.

– Jag frågade en av dem varför han satte upp en annons. Han sa att han inte hade råd att leva, berättar handlaren Mehdi Khosavi.

I april nådde inflationen 50 procent i landet. Det ekonomiska läget i landet är svårt, mycket på grund av år av amerikanska sanktioner. Den ekonomiska krisen har varit central i valrörelsen, men trots det bistra läget väntas valdeltagandet bli lågt. Av de över 500 kandidater som registrerade sig inför valet tilläts bara sju ställa upp.

– Jag undrar om det blir en förändring i Iran vad gäller ekonomin och sociala frågor. Kommer de problemen att lösas eller är det bara tomma ord som vid tidigare val? frågar sig Mahsa Osanlou, som inte tänker rösta i morgon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.