Irans president Hassan Rohani säger att USA kommer att ångra sig om man väljer att lämna kärnenergiavtalet. Foto: TT

Irans president Hassan Rohani: USA kommer att ångra sig

Publicerad

Irans president Hassan Rohani säger att landet är förberett på om Donald Trump väljer att lämna kärnenergiavtalet, och att USA skulle få ångra ett sådant beslut.

– Vi har planer på att stå emot vilket beslut som Trump än tar gällande kärnenergiavtalet. Om USA lämnar avtalet kommer man att få ångra sig som aldrig förr, sade han i ett tv-sänt tal på söndagen.

Avtalet mellan Iran, USA, Frankrike, Tyskland, Storbritannien, Ryssland och Kina slöts 2015 och ger internationell insyn i det iranska atomenergiprogrammet. Uppgörelsen kom till efter att världen under flera år fruktat att Iran höll på att utveckla kärnvapen.

Säkra att avtalet efterlevs

USA:s president måste försäkra kongressen var 90:e dag om att Iran lever upp till sin del av avtalet för att det ska fortsätta att gälla. Donald Trump har sagt till europeiska länder att de måste ”fixa de fruktansvärda bristerna i Iranavtalet”.

Annars kommer USA vägra att förlänga sanktionslättnaderna som Iran får i utbyte, vilket äventyrar hela avtalet.

Text uppdateras.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer