Foto: EBU

Irans president: Kommer inte sakta ner våra prestationer

Uppdaterad
Publicerad

Attacken mot den iranske kärnenergiforskaren Mohsen Fakhrizadeh kommer inte att påverka landets kärnenergiprogram. Det säger Irans president Hassan Rohani, som utlovar hämnd och samtidigt beskyller Israel för att ligga bakom vad de beskriver som ett lönnmord, uppger Reuters.

Den iranske kärnenergiforskaren Mohsen Fakhrizadeh avled, enligt statliga och halvstatliga medier, på sjukhus till följd av ett bombdåd och efterföljande skottlossning mot sin bil på fredagen. Nu uttalar sig Irans president Hassan Rohani om vad landet benämner som ett ”terrordåd”.

– Avrättningen av martyren Fakhrizadeh visar våra fienders förtvivlan och hat. Hans martyrskap kommer inte att sakta ner våra prestationer, säger president Hassan Rohani i ett uttalande i iransk statlig tv och syftar på landets kärnenergiprogram, rapporterar Reuters.

Presidenten uppger vidare, enligt Reuters, att Israel ligger bakom attacken, något som landets utrikesminister Javad Zarif antydde redan på fredagen.

I sitt uttalande utlovar Hassan Rohani hämnd.

”Iran kommer att svara på vår forskares martyrskap vid lämpligt tillfälle”, säger han, enligt Reuters.

Hotar med attacker

Mohsen Fakhrizadeh anses ha varit drivande i utvecklandet av Irans kärnenergiprogram och har av landets främsta motståndare tidigare pekats ut som hjärnan bakom ett atombombsprojekt som Iran anklagas för att ha drivit i det fördolda fram till år 2003, skriver Reuters.

Dådet, som av landet beskrivs som ett lönnmord, har nu skapat nya spänningar mellan Iran och Israel, där Irans militära befälhavare har hotat med attacker.

FN:s generalsekretare António Guterres har efter händelsen manat till återhållsamhet för att undvika eventuella upptrappningar av konflikten i området.

”Vi uppmanar till återhållsamhet och att man undviker handlingar som kan leda till en upptrappning av situationen i regionen”, säger han i ett uttalande.

Mohsen Fakhrizadehs död riskerar också att öka krigsrisken mellan Iran och dess motståndare inför maktskiftet i USA, vilket kan innebära att det internationella kärnavtalet förnyas.

Israel vidhåller sin policy att inte kommentera den här typen av anklagelser. Samtidigt har USA förnekat Irans påståenden om inblandning i dådet, skriver The Guardian.

Rättelse: I en tidigare version av den här artikeln användes ordet kärnvapenprogram felaktigt i stället för kärnenergiprogram.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.