G7-ledarna under ett möte i franska Biarritz på lördagen. Foto: TT

Irans utrikesminister dök upp på G7-möte

Publicerad

G7-ledarna har inte lyckats enas om det omstridda kärnenergiavtalet med Iran som USA lämnade i fjol. Men Frankrikes president Emmanuel Macron ska på egen hand fortsätta att föra samtal med Teheran.
Den iranske utrikesministern Mohammad Javad Zarif anlände till Biarritz på söndagen för ett kort möte med den franske presidenten.

På flera områden är de politiska skillnaderna mellan ledarna omfattande – handelsprotektionism och klimatförändringar är några av dem. Och kring Iran är det fortfarande långt kvar till en samsyn kring kärnenergiavtalet och om de sanktioner som USA har infört mot landet.

– Vi hade en diskussion i går om Iran och det ledde till att vi kunde etablera två gemensamma linjer: Ingen G7-medlem vill att Iran har kärnvapen och alla medlemmar i G7 vill ha stabilitet och fred i regionen, säger Macron, som understryker att han inte har något formellt mandat från G7-länderna vad gäller samtal med Teheran.

Blixtvisit från Iran

Irans utrikesminister Mohammad Javad Zarig anlände med flyg till Biarritz för en blixtvisit under söndagen efter en inbjudan från sin franske motsvarighet Jean-Yves Le Drian.

Irans utrikesminister Javad Zarif mötte bland annat den franske presidenten Emmanuel Macron och den franske utrikesministern Jean-Yves Le Drian under söndagen. Foto: AFP

Enligt en talesperson från franska myndigheter deltog Zarif i möten under tre och en halv timme, varav 30 minuter med Macron, innan han lämnade landet igen under söndagskvällen.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel påpekade att det franska mötet med Zarif skedde utanför ramarna för G7-mötet men sa:

”Det är helt rätt att utforska alla möjligheter” och påpekade att det var bra att Iran fick höra vad som diskuterats mellan världsledarna under lördagen.

Rapporter om sprickor

Rapporter har också kommit om sprickor mellan ledarna under det pågående G7-mötet, något som den amerikanska presidenten Donald Trump avfärdade under söndagsmorgonen.

När mötet gick in på sin andra dag i franska Biarritz sade sig Trump komma väl överens med sina allierade och på frågan om de övriga ledarna har kritiserat handelskriget mellan USA och Kina svarar han:

– Nej, inte alls. Det har jag inte hört.

”Kommer bra överens”

Dock har politiska skillnader i hur man ser på handelsskydd, klimatförändringarna och Iran förmörkat upptakten till mötena i Biarritz.

Trump själv anlände till Frankrike bara timmar efter det att handelskriget mellan USA och Kina eskalerat ytterligare – ett handelskrig som oroar världsmarknaden. Presidenten har också hotat Frankrike, själva värden för mötena, med att införa tullar på franskt vin ”som de aldrig tidigare varit med om”, om landet inte slopar sin digitala skatt på amerikanska teknikjättar.

Ekonomi, klimat och Iran

EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk, som också medverkar vid G7-mötet, varnade för att EU kommer att svara om Trump gör verklighet av sitt hot.

– Detta kan bli det sista tillfället att återställa vår politiska gemenskap, sade Donald Tusk till reportrar i Biarritz på lördagen.

Förutom ekonomin kommer G7-mötet, som pågår till måndagen, också att handla om klimatet och åtgärder för att minska skogsbränderna i Amazonas.

Fakta: G7

Visa

G7 bildades 1975 och står för Group of Seven. Det är ett informellt forum för de länder som brukar kallas för världens rikaste: Frankrike, Italien, Japan, Kanada, Storbritannien, Tyskland och USA.

Även EU deltar, samt särskilt inbjudna ledare från Australien, Burkina Faso, Chile, Egypten, Indien, Senegal, Rwanda och Sydafrika, för att diskutera ojämlikheten i världen.

Kina, vars tillväxt tog fart långt efter att G7 bildades, ingår inte trots ekonomins storlek i dag.

Mellan 1997 och 2014 kallades klubben för G8. Då ingick även Ryssland, vars förtroende dock ansågs förbrukat i och med invasionen av Krim.

(TT)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer