”Jag ber om förlåtelse för min oförmåga att fortsätta tjäna, och för alla brister under min ämbetstid”, skriver Irans utrikesminister Mohammad Javad Zarif på Instragram. Foto: Andreas Gebert/Reuters/TT

Irans utrikesminister vill avgå: ”Jag ber om förlåtelse”

Uppdaterad
Publicerad

Utrikesminister Mohammad Javad Zarif, Irans huvudförhandlare i atomavtalet med västvärlden 2015, skriver på Instagram att han avgår. Beslutet kan dock bara träda i kraft om president Hassan Rohani säger ja.

”Jag ber om förlåtelse för min oförmåga att fortsätta tjäna, och för alla brister under min ämbetstid”, skriver han, och tackar för allt stöd ”under de gångna 67 månaderna”.

Utspelet kommer kort efter det att Syriens president Bashar al-Assad oväntat besökt Teheran. Zarif syntes inte till i samband med al-Assads möten med Rohani och den högste ledaren Ali Khamanei, och det är oklart om händelserna har ett samband.

Resa ställdes in i sista sekund

Heshmatollah Falahatpisheh, ordförande i parlamentets inflytelserika säkerhetsutskott, säger till nyhetsbyrån Isna att Zarif velat avgå tidigare, men att han uppenbarligen menar allvar i och med att han gör det offentligt denna gång.

Zarif och Falahatpisheh skulle ha åkt till FN-möten i Genève på måndagen, men resan ställdes in i sista stund.

”Internt tryck slet ut mig”

Sedan USA:s president Donald Trump hoppade av atomavtalet om nedrustning och handel har Zarifs ställning försvagats. Hårdföra västvärldsskeptiska röster tycker att de har fått rätt i farhågorna att Iran gjort stora eftergifter utan att ha fått tillräckligt mycket i gengäld.

– Den andra sidan lyckades aldrig slita ner mig under förhandlingarna, sade Zarif i en iransk tidningsintervju tidigare i februari.

– Men internt tryck slet ut mig både under och efter samtalen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.