Foto: Foto: Iran green voice freedom

Iransk bloggare död efter gripande

Uppdaterad
Publicerad

”De sade att min mamma kommer att bära svart för att jag inte kunde hålla tyst”, skrev den iranske bloggaren strax före han greps. Några dagar senare var han död.

Det finns inga oberoende rapporter om vad som hänt Sattar Beheshti, politisk aktivist och bloggare. Iranska myndigheter har hittills avstått från att kommentera fallet. Men nyhetssajten Baztab, som kopplas ihop med den mäktige politikern Mohsen Rezaei, skriver att bloggaren avled under polisförhör enligt Guardian.

Sattar Beheshti är välkänd av polisen och greps även av polisen under studentprotesterna 2002.

Journalisten Masih Alinejad, baserad i Storbritannien, har enligt Guardian pratat med Beheshtis syster som säger att hennes bror greps förra tisdagen. ”de stormade in i vårt hus och tog min bror med sig... I dag ringde de min man och bad honom förbereda mig och min mamma på att köpa en grav för hans döda kropp.

Nu kräver både brittiska utrikesdepartementet och Reportrar utan gränser att iranska myndigheter ska redogöra för vad som hänt den 35-årige bloggaren.

Alistair Burt, brittisk minister med ansvar för frågor som berör Mellanöstern skriver i en kommentar att han är chockad över uppgifterna att Beheshti kan ha dött i häktet i Teheran. ”Beheshtis enda brott tycks vara att ha försvarat mänskliga rättigheter på internet”, skriver Burt och fortsätter: ”Om det här är sant, är det ännu ett skamligt försök av den iranska regimen att krossa alla försök till yttrandefrihet från dess medborgare”.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.