Nobelpristagaren Shirin Ebadi protesterar år 2010 för människorättsadvokaten Nasrin Sotoudehs frisläppande. Foto: AP/TT

Iranska människorättsadvokaten Nasrin Sotoudeh gripen

Uppdaterad
Publicerad

Irans främsta människorättsadvokat, Nasrin Sotoudeh, har gripits och förts till det ökända Evinfängelset i den iranska huvudstaden Teheran, skriver hennes man på Facebook. Enligt uppgift ska hon avtjäna ett femårigt straff, en dom hon själv inte var medveten om att hon hade fått.

”En gång sa jag till en förhörare: Av allt jobb som en regering måste göra för sitt land, kan ni bara en sak och det är att gripa människor. För någon timme sedan greps Nasrin och fördes till Evin”, skriver Reza Khandan på Facebook, man till advokaten och människorättsaktivisten, Nasrin Sotoudeh.

Sotoudeh är en av få som öppet vågat ta striden för mänskliga rättigheter i Iran. Bland annat försvarar hon flera av de kvinnor som deltagit i den senaste tidens slöjprotester.

– De som kom och grep henne sa att hon ska avtjäna ett straff på fem år – en dom Sotoudeh var omedveten om, säger Jasmin Ramsey, på New York-baserade organisationen Centrum för mänskliga rättigheter i Iran (CHRI) till SVT Nyheter. 

Prisad människorättsaktivist

Den bakomliggande orsaken till gripandet är ännu oklar och har fördömts av människorättsorganisationen Amnesty.

Flera regimkritiker sitter frihetsberövade på det ökända Evinfängelset. Bland annat fördes en av Sotoudehs klienter, Shaparak Shajarizadeh, dit nyligen för att hon protesterat mot den obligatoriska slöjan.

Under åren 2010-2013 satt Sotoudeh dömd för att ha spridit propaganda och konspirerat för att skada den iranska staten, rapporterar Reuters. Omvärlden blev varse om henne 2012 efter att hon hungerstrejkade under 50 dagar.

Sotoudeh har internationellt prisats för sina gärningar. Hon tilldelades Sacharovpriset av EU-parlamentet 2012 för hennes kamp för avskaffandet av dödsstraffet i Iran, framförallt för minderåriga.

”Gripandet en besvikelse”

Enligt CHRI sker gripandet efter att flera människorättsadvokater i Iran protesterat mot en lista som upprättats av Irans domstolsväsen. Av 60 000 licensierade advokater utgör listan endast ett 20-tal, av staten, godkända advokater för fall som rör aktivister och regimkritiker, skriver The Guardian. Nasrin Sotoudeh finns till exempel inte med på den listan.

– Hennes gripande är inte förvånande, men det är en besvikelse, säger Jasmin Ramsey.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer