En kvinna i Teheran försöker få nät på sin mobil utan framgång. Bilden är från 23 november 2019. Foto: AFP/TT

Iransk student i Sverige: ”Ett helvete att inte veta vad som händer”

Uppdaterad
Publicerad

Så många som 200 000 människor deltog i protesterna i Iran som blossade upp efter höjda bensinpriser. Den iranska regimen tog i med hårdhandskarna. Minst 161 dödades och tusentals personer kan ha gripits.

– Regimen är så våldsam. Det har gått så långt att de dödar folk, säger en iransk student i Sverige till SVT Nyheter.

I nästan tio dagar upplevde iranierna störningar i både internet och mobilnät och kunde inte nå ut till omvärlden, enligt organisationen Netblocks som kartlägger avbrott i internetuppkopplingen runt om i världen.

När det slutligen började fungera igen började fruktansvärda videor och bilder spridas från ett nedsläckt Iran.

”Det är ofattbart”

Amnesty International har kunnat verifiera några av dessa. Demonstranter som blir skjutna från nära håll eller bakifrån. Till och med från luften. På en video cirkulerar en helikopter och skjuter ned mot människor på marken.

– Regimens våldsamhet tyder på en osäkerhet. Det är galenskap för det var fredliga protester, säger en iranska som studerar i Sverige.

Av rädsla väljer hon att vara anonym.

– Jag säger egentligen ingenting konstigt men jag är ändå rädd. De skapar sådan rädsla hos alla, det är ofattbart, säger hon.

Hon var en av många som inte kunde nå sin familj och vänner. Och försökte på alla möjliga sätt.

– Det tog flera dagar innan jag lyckades få tag på någon. Jag försökte ringa på olika sätt men ingen svarade. Iranier är vanligtvis väldigt aktiva på Instagram men ingen hade ens lagt upp en story.

– Det var ett helvete att inte veta vad som händer.

Hundratusentals protesterade

Irans inrikesminister har sagt att 200 000 människor deltog i protesterna som spred sig som en löpeld över hela landet sedan man beslutade att höja bensinpriset den 15 november, skriver nyhetsbyrån AP. Över 700 banker uppges ha förstörts.

Enligt en iransk parlamentariker rör det sig om 7 000 gripna, uppger Reuters. Åtta personer som gripits sägs ha ”CIA-kopplingar”, rapporterar den statliga nyhetsbyrån Irna.

Protesterna har kallats för en ”farlig konspiration” av landets högste andlige ledare ayatolla Khamenei.

”Fruktansvärt att se videorna”

Oron har varit påtaglig för många som har nära och kära i landet. Efterhand har det visats sig att majoriteten av dem som dödats har skjutits ihjäl, enligt Amnesty. På fredagen skrev de upp dödsantalet till minst 161.

Iran har tidigare avfärdat dödssiffran på över hundra personer som spekulativ, samtidigt som Amnesty befarar att den är betydligt högre.

– Det har varit fruktansvärt att se videorna. De sköt folk som att det var ett dataspel, men det här är ingen lek. Jag har vänner överallt i Iran och kunde inte veta om de mådde bra eller var skadade, berättar den iranska studenten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.