Bilden som kommer från Rudaw tv via nyhetsbyrån AP visar hur rök stiger från en byggnad efter en robotattack i Erbil, Irak. Foto: Rudaw tv/AP/TT

Ny iransk attack – denna gång i i Pakistan

Uppdaterad
Publicerad

Iran har utfört nya attacker mot ett mål i ett grannland mot en extremistgrupp i Pakistan.

Anfallet kommer efter en tidigare attack som Iran kallat ”en attack på landets suveränitet”. Irak har fördömt attacken.

Under tisdagen anföll Iran vad som enligt statligt kontrollerade medier beskrivs som två baser för en sunnimuslimsk extremistgrupp som går under namnet Jaish al-Adl (Rättvisans armé) i Pakistan. Gruppen har tidigare tagit på sig attacker i Iran.

Attacken kom ett knappt dygn efter Irans revolutionsgardes anfall mot norra Irak och Syrien.

Flera döda i Irak

Attacken i Irak, nära USA:s konsulat, riktades mot vad Iran hävdar var den israeliska underrättelsetjänsten Mossads högkvarter i den kurdiska delen av landet.

Det avvisas av Iraks nationella säkerhetsrådgivare Qassem al-Araji:

– Angående den påstådda förekomsten av ett högkvarter för Mossad besökte vi huset, vi inspekterade varje hörn av det och allt tydde på att det var ett familjehem, säger han till den kurdiska tv-kanalen K24.

Fyra civila dödades och sex skadades i attacken, enligt det kurdiska regionstyret.

Kommer att lämna in klagomål till FN

Irak meddelade på tisdagen att man kallar hem ambassadören Nassir Abdel Mohsen från Irans huvudstad Teheran. Utrikesdepartementet kallade även upp den iranske ambassadören i Irak.

Irakiska myndigheter kommer att ta till alla nödvändiga lagliga metoder, inklusive att lämna in ett klagomål till FN:s säkerhetsråd, uppger Iraks utrikesministerium enligt Reuters.

Iran uppges samtidigt ha attackerat ”terrorister” i Syrien, även det enligt Irna. Angreppet sades vara ett svar på två självmordsattacker i Iran tidigare i år som terrorgruppen IS tagit på sig ansvaret för. Över 90 personer dödades i de attackerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.