Fatemeh Khishvand dömdes till tio års fängelse för inlägg i sociala medier. Foto: AFP

Iransk instagrammare uppges frigiven mot borgen

Uppdaterad
Publicerad

19-åriga Fatemeh Khishvand som dömdes till tio års fängelse för bilder hon postat på Instagram har blivit villkorligt frigiven i väntan på ny dom, uppger iranska och brittiska medier.

– Jag blev frigiven för några dagar sedan, med det finns fortfarande misstankar mot mig som de utreder, säger hon i en video som delats av iranska nyhetsbyrån Tasnim.

Instagramprofilen anklagas av iranska staten för bland annat hädelse, för att ha tjänat pengar genom opassande verksamhet samt för att moraliskt ha fördärvat unga människor.

Bilderna Fatemeh Khishvand publicerat föreställde henne själv förvrängd med ett zombieliknande utseende. Fatemeh Khisvand kallar sig för Sahar Tabar i sociala medier och hade som mest närmare en halv miljon följare.

Har överklagat fängelsedomen

Frigivningen sker bara dagar efter fängelsedomen, rapporterar bland annat brittiska Daily Mail med hänvisning till den iransk-amerikanska journalisten och aktivisten Masih Alinejad.

Misstankarna kvarstår mot Fatemeh Khishvand och hon är frigiven mot en borgensumma i väntan på ny dom då hon har överklagat. Utredningen fortsätter, enligt nyhetsbyrån Tasnim.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.