• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en träningsanläggning i Slottsskogen i Göteborg med kraftig rökspridning i området. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer om händelsen här

Irans talman Ali Larijani fördömer president Donald Trumps agerande, och hoppas nu att de europeiska länderna håller sig till avtalet. Foto: TT

Iranska parlamentet bränner amerikanska flaggan

Publicerad

Iran reagerar starkt på USA:s besked att lämna kärnenergiavtalet. Iranska parlamentet vill rösta om ett förslag för att vidta motåtgärder. Samtidigt bekräftar EU att man tänker upprätthålla sin del av avtalet så länge Iran gör detsamma.

Beslutet att lämna avtalet med Iran ledde till spontana demonstrationer i Irans parlament. Parlamentariker satte eld på en amerikansk flagga och ett papper som representerade kärnenergiavtalet.

Slagordet ”Död åt Amerika” som har använts i landet sen den islamiska revolutionen 1979, ska ha ropats i salarna, enligt AP.

Vänder sig till Europa

Parlamentets talman säger att President Donald Trump inte är kapabel att göra sitt jobb, enligt den iranska sajten Mizan. 

– Donald Trump saknar den mentala kapaciteten att hantera problem, säger talmannen Ali Larijani enligt nyhetsbyrån ISNA, rapporterar Reuters.

Parlamentariker i Iran hoppas nu att Europa kommer hålla sin del av avtalet. Under tisdagskvällen sa landets president Hassan Rouhani att utrikesministern kommer besöka länderna som fortfarande är med i kärnenergiavtalet – Kina, Frankrike, Tyskland, Ryssland och Storbritannien.

Redo att återuppta kärnkraftsprogram

Men trots att Iran hoppas att de europeiska länderna lever upp till avtalet, påpekar fortfarande president Rouhani att man när som helst kan återuppta sitt kärnkraftsprogram, rapporterar AP.

– Innan det beslutet tas vill vi vänta några veckor för att prata med våra vänner och allierade som skrev på avtalet, och som kommer hålla sig till det. Allt beror på våra nationella intressen.

Röster inom parlamentet lobbar för ett förslag om att den iranska regeringen ska försäkra sig om ”särskilda garantier” från de länder som är kvar i avtalet, skriver Reuters. Skulle de villkoren inte uppfyllas borde Iran återuppta kärnenergiavtalet.

EU respekterar avtalet

EU försäkrar Iran i ett uttalande att man inte kommer återinföra några sanktioner mot landet, så länge Iran fortsätter leva upp till sin del av avtalet. Detta trots påtryckningar från USA om att följa deras spår.

Många iranska medborgare är oroliga över vad Trumps beslut kan komma att betyda för landet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Irans atomenergiprogram

Mer i ämnet