Irländska kvinnor jublar i samband med folkomröstningen om stärkt aborträtt 2018. Foto: Peter Morrison/AP/TT

Irland röstar om ”kvinnans plikter i hemmet”

Uppdaterad
Publicerad

Kvinnans plats är i hemmet, slår Irlands grundlag fast. Men kanske inte länge till.

I och med dagens folkomröstning kan paragrafen om kvinnors ”plikter i hemmet” komma att omformuleras. En ja-seger innebär även att den juridiska definitionen av en familj breddas.

Den irländska staten ska "sträva efter att se till att mödrar av ekonomiska skäl inte tvingas arbeta till försummelse av deras plikter i hemmet".

Så lyder en av de paragrafer i den irländska grundlagen som i och med dagens folkomröstning kan få stryka på foten. En andra lagparagraf som likställer familj med äktenskap kan – med en seger för ja-sidan – ändras till att inkludera även andra familjekonstellationer.

”Ett nej vore ett steg bakåt”

Konstitutionen skrevs 1937 och innehåller omoderna och förlegade formuleringar, menar ja-sidan. Irlands premiärminister Leo Varadkar har sagt att ett nej skulle innebära ett bakslag för landet.

– Det skulle säga till en massa människor, hundratusentals människor och barn, att de enligt vår grundlag inte är en familj. Och det vore att ta ett steg bakåt, sade han i veckan enligt The Guardian.

Kliv mot jämlikhet

De senaste åren har Irland tagit flera steg mot att förändra sin socialt konservativa författning. 2015 blev det möjligt för samkönade par att gifta sig och 2018 stärktes aborträtten. Ett ja i dagens folkomröstning innebär ytterligare ett kliv mot jämlikhet, anser förespråkarna.

Fram tills nyligen tycktes en ja-seger självklar, men färska opinionsmätningar har visat att många väljare tvekar på grund av de "vaga" frågeställningarna. Röster långt ut på den politiska högerkanten har varnat för att en ändrad familjedefinition kan leda till ökad polygami och stigande anhöriginvandring.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.