Irlands premiärminister Leo Varadkar under ett besök i USA häromdagen. Foto: Stephanie Scarbrough/AP/TT

Irlands premiärminister avgår

Uppdaterad
Publicerad

På grund av ”personliga och politiska” skäl avgår den irländska premiärministern Leo Varadkar omedelbart som partiledare för Fine Gael och som regeringschef, eller ”taoiseach” som det kallas i Irland.

Leo Varadkar blev landets yngsta premiärminister när han som 38-åring 2017 tog rollen som Fine Gaels partiledare. När han under onsdagen tillkännagav sin avgång, beskrev Varadkar att leda sitt land som ”den mest tillfredsställande tiden i mitt liv”.

Han leder sedan 2022 en koalitionsregering tillsammans med Fianna Fáil-partiet och Gröna partiet.

”Inte den bästa för jobbet längre”

Utan att gå in på vidare detaljer sa Leo Varadkar att han lämnar posten med anledning av personliga och politiska skäl. Premiärministern uttrycker att han ”inte längre är den bästa personen för jobbet”.

– Jag är stolt över att vi har gjort landet till en mer jämlik och modernare plats när det gäller barns rättigheter, hbtq-rörelsen, jämställdhet för kvinnor och deras kroppsliga autonomi, sa han under en presskonferens på onsdagen.

Enligt irländska medier väntas avgången inte leda till nyval.

Modernisering i fokus

Varadkar listade några av hans prestationer under åren som taoiseach; han förespråkade bland annat folkomröstningar för att förbättra den irländska konstitutionen som legaliserar samkönade äktenskap och abort.

Dessutom riktade han fokus på att skapa mer överkomliga priser inom barnomsorg, samt att öka de statliga utgifterna för konst och kultur, internationell utveckling och offentlig infrastruktur.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.