Foto: SVT

Forskare: ”IS kommer att utkräva hämnd”

Uppdaterad
Publicerad

IS har förlorat sin ”huvudstad” Raqqa i Syrien. Nu kommer de att utkräva en hämnd, enligt Evin Ismail, sociolog vid Uppsala Universitet.

– Det här är en stor förlust för IS, säger Björn Brenner, forskare vid Försvarshögskolan, i studion.

Ismail tror att IS kommer att tappa sympatisörer då en stor del av deras propaganda har gått ut på att de byggt upp sina kalifat. Nu uppmanar de till terrordåd i sociala medier för att hämnas.

– De pekar ut olika länder, för några månader sedan pekade de ut Sverige till exempel. Men samtidigt tycker jag inte att man ska vara alltför alarmistisk, säger Ismail.

”Söker svaga stater”

Hon tror dock inte att IS främst kommer ge sig på västvärlden.

– De flesta dödsoffren är ju i Mellanöstern, de söker sig till instabila länder. De vet att det är där de kan bygga upp ett samhälle, de söker sig till kaoset, säger Evin Ismail.

– De söker upp svaga stater, instämmer Björn Brenner, forskare vid Försvarshögskolan.

”Viktigt att de blir återintegrerade”

Brenner har varit i Raqqa flera gånger före kriget och berättar att han känner till folk som levt ett fruktansvärt liv under IS i staden. Efter IS förlust stannar vissa IS-sympatisörer i området medan andra åker till sina hemländer i exempelvis Europa och andra delar av världen.

– Det finns ett stort dilemma med dem som återvänder. Många blir inte lagförda. Det kan kännas märkligt att hjälpa personer som har begått hemska brott men samtidigt är det otroligt viktigt att de blir återintegrerade så att de inte går runt och ar psykiskt instabila, säger Ismail.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.