Ungefär 11 000 utländska medborgare hålls i IS-lägren. Foto: SVT

IS-kvinnan ångrar sig: ”Jag ville följa min man”

Uppdaterad
Publicerad

I snart fyra år har hon levt i IS-lägret. Nu hoppas ”Amina” på att bli utvisad till Sverige.

– Hade jag vetat då vad jag vet idag hade jag inte kommit till IS, säger hon till SVT på plats i Syrien.

Taggtråd och beväpnade vakter vittnar om att vi är i ett fångläger. ”Amina” är en av ett tiotal svenska kvinnor som lever i Roj-lägret.

– Vi vet att tre kvinnor reste i söndags tillsammans med sina barn, men vi vet inte vad som händer nu. Det går olika rykten, säger hon.

Amina, som egentligen heter något annat, säger till SVT att hon reste till IS för att leva med sin make som redan var där.

”Tar fullt ansvar för mina handlingar”

Hon lämnade Sverige för terrorsekten efter folkmordet på yazidier men säger att hon varken kände till det eller hade sett terrorsektens propaganda.

– Hade jag vetat vad jag vet idag så hade jag inte åkt. Jag ångrar mig, och jag tar avstånd från IS ideologi, säger hon.

Många ser dig som en säkerhetsrisk i Sverige, hur ser du på det?

– Det är bra att man utreder dem som kommit tillbaka till Sverige. Det bör man göra. Jag tar fullt ansvar för alla mina handlingar och jag vet konsekvenserna av att jag kommit hit, säger hon.

Vill att fler ska utvisas

Idag finns ett tiotal svenska kvinnor och deras barn i Rojlägret. Amina hoppas att de kvinnor som är kvar kommer utvisas till Sverige.

Men du lämnade ditt land för att gå med i en terrorgrupp, varför ska du få komma tillbaka?

– Jag tror att de som kommit hit gjort det av olika anledningar. Var det rätt av mig att komma hit? Nej det är något jag ångrar.

Sammanlagt lever 11 000 utländska medborgare från ett femtiotal länder i lägren för IS-familjer i det kurdiska självstyret i norra Syrien. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.