IS-tonåring vill hem till Storbritannien: ”Folk borde ha sympati”

Uppdaterad
Publicerad

Tillsammans med två av sina vänner rymde den brittiska tonåringen Shamima till Syrien och terrorgruppen IS. Nu vill hon hem till Storbritannien, och framhåller i en intervju att folk borde visa henne sympati trots hennes val.

Det var för nästan exakt fyra år sedan som den i dag 19-åriga brittiskan Shamima tillsammans med två vänner lämnade Storbritannien för att ta sig till terrorgruppen IS ”kalifat” i Syrien.

Väl där splittrades den så kallade ”Bethnal Green-trion”, som fick sitt namn av den skola i London där de tre gick – en annan av flickorna är i dag död och vad som hände med den tredje säger sig 19-åringen inte veta.

På plats gifte sig 19-åringen med en nederländsk IS-medlem och enligt hennes egen beskrivning var hon ”bara en hemmafru”. Det enligt hennes egen beskrivning i en intervju med brittiska Sky News, i det syriska flyktingläger där hon nu befinner sig.

Shamima har precis fött sitt tredje barn, de två äldre dog i Syrien till följd av sjukdom, och hon säger att det är för den nyfödda sonens skull som hon lämnade IS. Trots att hon reste för att ansluta sig till världens kanske mest avskydda terrorgrupp så säger hon att utomstående bör visa medkänsla.

– Jag tycker att många borde ha sympati gentemot mig med tanke på allt jag har varit med om, säger hon i intervjun med Sky.

Tonåringen: ”Inga bevis”

Shamima är bara en av alla som rest från västländer för att ansluta sig till IS i Syrien och Irak. Frågan om vad man egentligen ska göra med dem är brännande aktuell, inte minst i Sverige. Det hela kompliceras ytterligare av att många tagit med sig barn, eller, som i den 19-åriga brittiskans fall, fött barn på plats i Syrien och Irak.

Brittisk underrättelsetjänst har varnat att återvändare är ”potentiellt mycket farliga” med tanke på deras ideologiska idéer, erfarenheter med den terrorstämplade gruppen och de kontakter de kan ha byggt upp på plats.

Trots detta framhåller den brittiska 19-åringen att det inte finns skäl att tro att hon skulle utgöra en fara.

– De har inga bevis för att jag har gjort någonting farligt, säger hon.

– Jag gjorde aldrig någonting farligt, jag producerade ingen propaganda. Jag uppmuntrade aldrig folk att ta sig till Syrien.

Hennes beskrivning är inte direkt unik. Även om kvinnor kunde ha officiella roller i IS och till och med bära vapen så efterlyste IS-ledaren Abu Bakr al-Baghdadi familjer som kunde låta ”kalifatet” växa. Dessutom har många tillresta IS-anhängare i efterhand velat tona ned sina roller i en grupp som tillskrivs närmast oräkneliga krigsbrott.

”Var okej” med dödandet

Men intervjun med 19-åringa Shamima, och den tidigare som publicerades i brittiska tidningen The Times förra veckan, har vållat debatt i Storbritannien. Även där har man diskuterat vad man ska göra med personer som anslutit sig till terrorgruppen utomlands.

Inrikesminister Sajid Javid har varnat att han ”inte kommer att tveka” inför att hindra britter som anslutit sig till IS från att återvända, medan justitieminister David Gauke tar en något annat ton.

– Vi kan inte göra folk statslösa, säger han till Sky.

De upprörda reaktionerna har dock förstärkts av Shamimas ”till synes avslappnade” inställning till IS brutalitet, som Sky beskriver saken. På frågan om hon kände till dess extrema våld svarar hon att det var tillåtet, i motsats till vad ledande London-imamen Ajmal Masroor säger till Sky.

– Ja, jag kände till de här sakerna och var okej med dem, säger hon.

– Utifrån vad jag hörde så är allt det där islamiskt tillåtet, så jag var okej med det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.