Sönderskjutna fönster på den förlossningsklinik i Kabul som attackerades av terrorister. Foto: Hedayatullah Amid, EPA / TT

Analys: IS trappar upp terrorn under corona-pandemin

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Terrorsekten IS har trappat upp sina attacker under coronapandemin. Enbart i Irak rapporterades 110 incidenter under april månad, och även i grannlandet Syrien syns en tydlig ökning.

Stina Blomgren

Utrikesreporter

Bilderna av soldater som springer ut från förlossningskliniken i Kabul i tisdags bärandes på spädbarn insvepta i blodfläckade filtar är svåra att skaka av sig. Ögonvittnen på plats bekräftade att gärningsmännen tagit sig in på sjukhusområdet förklädda i polisuniformer, och att de öppnat eld urskiljningslöst i samtliga rum på förlossningskliniken.

Minst 24 människor dödades i attacken, sjukhuspersonal, nyförlösta mammor och två spädbarn som bara var några timmar gamla.

USA pekar ut IS

Afghanistans president Ashraf Ghani har pekat ut den sunniextremistiska talibanrörelsen, medan USA:s särskilda sändebud i Afghanistan Zalmay Khalilzad säger sig ha belägg för att IS står bakom det brutala dådet på förlossningskliniken.

I det området i västra Kabul som sjukhuset ligger bor många shiamuslimska hazarer, och området har tidigare varit måltavla för attacker utförda av den lokala IS-grupperingen Islamiska Staten i Khorasan. Gruppen har tagit på sig flera dåd i den afghanska huvudstaden nyligen. I måndags uppgav landets säkerhetsstyrkor att man gripit tre högt uppsatta medlemmar i terrorsekten.

Samma dag utförde IS en självmordsattack under en begravningsceremoni i provinsen Nangarhar i Afghanistan. 32 människor dödades och 130 personer skadades.

Upptrappning

Bedömare är ense om att IS trappat upp sina attacker under coronapandemin. Under april månad rapporterades 110 incidenter i Irak som terrorsekten stod bakom – däribland ett avancerat attentat mot säkerhetsstyrkor norr om Bagdad där tio milismedlemmar dödades.

Genom att trappa upp attackerna i april och maj håller Islamiska staten också fast vid sitt tidigare hot om att öka våldsnivån under den heliga fastemånaden Ramadan.

I terroristernas propaganda har coronaviruset ömsom porträtterats som ett gudomligt straff gentemot Kina, en varning till shiamuslimer i Iran och en hämnd gentemot Västvärlden. Man har varnat medlemmar i Mellanöstern för att resa till Europa men uppmanat sympatisörer i Europa att utföra dåd på plats.

Attacker har också ägt rum i Filippinerna där terrorister lojala med IS dödade 11 soldater i en militärkonvoj i Suluprovinsen i mitten av april. Även i Maldiverna och Mocambique, liksom i Egypten och Jemen har terrorsektens anhängare tagit på sig dåd nyligen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.