Isbjörn och flodhäst hotade arter

Publicerad

Flodhäst och isbjörn står för första gången på listan över utrotningshotade arter eller arter i farozonen som upprättas av miljöorganisationen World Conservation Union (IUCN). Det uppger organisationen för tv-bolaget BBC.

Isbjörnen hotas av global uppvärmning medan tjuvjakt i Kongo-Kinshasa slagit hårt mot flodhästarna. Flera hajar och sötvattensfiskar är också nya på listan, som publiceras på torsdag.

Totalt omfattar listan 16.119 arter, 520 fler än 2005. Där finns t.ex. vart fjärde däggdjur, var tredje amfibie och vart fjärde barrträd.

Isbjörnen, som behöver stora isflak i sin jakt på sälar och andra bytesdjur, påverkas negativt när isarna i Arktis krymper till följd av uppvärmningen. Enligt IUCN försvinner, i värsta fall, minst hälften av alla isbjörnar inom 50-100 år.

Pygméflodhästen hotad
Den politiska oron i Kongo-Kinshasa möjliggör omfattande olaglig jakt på den vanliga flodhästen, både för köttets och de väldiga tändernas skull. Läget är dock stabilare för djuret i andra afrikanska länder.

Pygméflodhästen står nu också på listan över utrotningshotade djur. Anledningen är omfattande olaglig skogsavverkning i Afrika.

Toppen på isberget
I världshaven har både haj och rocka minskat i snabbare takt än någon gång tidigare. Var femte av 547 arter har hamnat på röda listan. Nedgången fortsätter starkt allt eftersom fisket på stora djup ökar, förutsäger IUCN.

-Det desperata läget för många hajar och rockor är bara toppen på isberget, säger Craig Hilton-Taylor hos IUCN.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.