”Islam är ingen kvinnoförtryckande religion”

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler troende muslimska kvinnor har börjat organisera sig för att uppnå jämlikhet mellan könen. I den turkiska kvinnorättsorganisationen ”Muslimer mot kvinnovåld” är medlemmarna övertygade om att islam som religion egentligen förespråkar jämställdhet, men att mäns tolkningar över lång tid förvridit koranens budskap.

– Om man studerar islams heliga skrifter så upptäcker man snart att det var mer jämställt på profeten Mohammeds tid än vad det är i dag, säger R. Betül Demir.

Hon gick med i kvinnorättsorganisationen ”Muslimer mot kvinnovåld” för drygt ett år sedan i samband med att turkisk media liksom sociala medier börjat uppmärksamma hedersvåld, kvinnovåld och sexuella trakasserier efter ett flertal grova fall av misshandel.

– Om det inte vore så tabu för en man att till exempel bli lämnad av sin fru så tror jag att vi skulle se betydligt mycket mindre våld mot kvinnor här i Turkiet, säger R. Betül Demir.

Skriver egna manifest

”Muslimer mot kvinnovåld” studerar bland annat islams religiösa texter utifrån ett jämställt perspektiv eftersom de menar att den bristande jämställdheten beror på mäns felaktiga tolkningar. De skriver sedan nya religiösa manifest som de delar ut bland både män och kvinnor, exempelvis i moskéer under fredagsbönen.

Turkiet har sedan länge varit ett pionjärland i den muslimska världen när det gäller jämlikhet. Bland annat har turkiska kvinnor haft full rösträtt sedan 1934 och abort har varit lagligt sedan 1984. Men jämlikhet och feminism har tills nu primärt varit förunnat de mer sekulariserade kvinnorna. I religiösa hushåll har staten ofta varit underställd islams regler och traditioner.

– Det är fortfarande otroligt laddat att vara både feminist och troende muslim eftersom många feminister ser islam som sin fiende nummer ett och många religiösa män både ser oss som ”otrogna” och som ett hot mot deras patriarkat, säger Rümeysa Camderli som jobbar som redaktör för den muslimska kvinnosajten Recel.

Delar sina tankar

På Recel skrivs både feministiska artiklar och debattinlägg, men framför allt är det ett forum för troende muslimska kvinnor där de kan dela med sig av sina vardagsberättelser.

– Vi troende kvinnor har tidigare inte haft något utrymme i det offentliga rummet. Något som påverkat både vår självbild negativt liksom gjort att många sett oss som en enhetlig förtryckt massa, säger Rümeysa Camderli.

Hon menar att anledningen till att man kan se allt fler muslimska feministiska rörelser växa fram just nu är flera. Bland annat har sociala medier gjort att muslimska kvinnor lättare kan både nå ut till varandra och andra när det gäller frågor som gäller islam och kvinnors rättigheter.

Det har också blivit allt mer vanligt att även religiösa kvinnor utbildar sig och skaffar jobb vilket förändrat många kvinnors självbild.

– Samtidigt har det under de senaste åren blivit allt mer polariserat mellan troende och icke-troende muslimer här i Turkiet. Något som gjort att det känns extra viktigt för många muslimska kvinnor att visa att inte alla troende kvinnor är offer för radikala islamister utan att det finns en mångfald även bland oss, säger Rümeysa Camderli.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.