Militanta extremister visar upp sig i Beji, cirka 25 mil norr om Iraks huvudstad Bagdad. Islamiska staten har gått på en offensiv i norra Irak och utropad kontroll över två nya städer. Sedan tidigare kontrollerar IS staden Mosul. Foto: TT

Isis intar nya städer

Uppdaterad
Publicerad

Islamiska staten Irak och Syrien tar kontroll över flera städer i norra Irak under det senaste dygnen. I lördags tog man staden Zumar och på söndagen rapporterar Reuters hur Isis tagit både Sinjar och Wana.

Det här är den sunnitiska extremistgruppens första stora segrar över de kurdiska trupperna i regionen.

Terrorgruppen Isis har ryckt fram i norra Irak och efter intensiva strider drivit kurdisk militär på flykten i två städer. I lördags intog man staden Zumar, två oljefält och ett kraftverk i området och på söndagsförmiddagen tog man även kontroll över Sinjar, rapporterar vittnen för Reuters.

Enligt vittnena har invånarna i Sinjar flytt sedan de kurdiska soldaterna inte kunnat ge extremisterna tillräckligt motstånd.

Vid 12:30-tiden på söndagen uppgav kurdiska tjänstemän för Reuters att Islamiska staten även tagit staden Wana.

I Zumar anföll Isis en kurdisk postering och ska först ha slagits tillbaka i en eldstrid där omkring 100 extremister och ett femtontal kurdiska peshmerga-soldater dödades. Men därefter retirerade den kurdiska styrkan, sade en tjänsteman från PUK, ett av Kurdistans största politiska partier i Irak.

Kurderna pressade

Irakiska regeringstrupper har tidigare flytt området och överlåtit åt kurdernas välorganiserade armé att sköta försvaret mot den sunnitiska extremistgruppens. Men kurderna förefaller vara pressade av Isis, som även kontrollerar staden Mosul i norra Irak samt stora landområden i angränsande Syrien.

En kurdisk delegation är i USA för att begära mer understöd mot den extremistiska Isis-rörelsen. Enligt bedömaren Aref Qarbani rör det sig om en byteshandel, där kurderna tar hand om säkerheten i norra Irak i utbyte mot amerikanska erkännanden av deras anspråk på området.

Runt Bagdad dödades på lördagen dussintals män från både regeringssidan och Isis, samt flera civila, i olika stridigheter där Islamiska staten försöker omringa Bagdad från baser i sydväst, än så länge utan framgång.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.