Islamism – svårtolkat begrepp

Uppdaterad
Publicerad

Begreppet islamist börjar bli allt mer vanligt i svenska språket och har använts för att beskriva allt från terrorister till regeringspartier. Ett ”paraplybegrepp” för värdekonservativ islam kallar docenten Susanne Olsson det och tycker att ordets betydelse måste nyanseras.

-Begreppet inkluderar allt från dem som vill göra väpnad revolution till dem som fredligt vill påverka människors tänkande, säger Susanne Olsson som forskar i religionsvetenskap vid Södertörns högskola.

Det som all islamism har gemensamt är att ha islam som värdegrund, hela samhällssystemet ska genomsyras av islam.

På måndag går Egypten för första gången till ett fritt politiskt val och partiet Muslimska brödraskapet ser ut att få starkt stöd.

-Man brukar säga att begreppet islamism började användas i och med bildandet av Muslimska brödraskapet på 1920-talet, säger Susanne Olsson.

Muslimska brödraskapet

Men brödraskapet själva kallar sig inte alltid för islamister, eftersom de förstår att ordet har en negativ klang som många kopplar till extremism. Istället används begrepp som kan översättas till fundamentalist.

-För dem betyder det att man går tillbaka till källorna: Koranen och de profetiska skrifterna.

Begreppet islamism har använts flitigt i svenska medier och Susanne Olsson tror att begreppet kommer att fortsätta att användas, men att människor blir mer medvetna om att det är ett samlingsbegrepp.

-Något som många inte vet är att islamism enligt de flesta definitioner är för en nytolkning av islam. Många tror att de som säger att de är islamister är låsta i en traditionell tolkning av religionen. Men Muslimska brödraskapet vill till exempel omtolka islam så att religionen passar en demokratisk anda och innefattar mänskliga rättigheter.

-Islamism är en typ av islamtolkning, det finns andra tolkningar också, till exempel salafistiska.

Salafism

Salafism i sin tur är också ett samlingsbegrepp för grupper som vill gå tillbaka till källorna koranen och profeten Muhammeds levnadsexempel. Vissa kan vara våldsbejakande och skillnaden mellan islamism och salafism är att en salafist inte accepterar demokrati som styrelseskick, eftersom det är ett människoskapt system. För en salafist är det enda godtagbara styrelseskicket det som är skapat av Gud.

Susanne Olsson säger att det oftast är salafister som ligger bakom religionskonflikter i Egypten. Att då säga att det är islamister som startat en konflikt med landets kristna är felaktigt.

-Muslimska brödraskapet som då kan kallas islamister brukar då gå ut och ta avstånd från det våldsamma som har skett.

Ytterligare ett begrepp som Susanne Olsson nämner är jihadism som oftast förknippas med våldsbejakande islamism.

-Men även där finns det de som menar att bete sig korrekt och som en god människa är att bedriva jihad, det måste inte handla om krig eller våld.

Arash Mokhtari

arash.mokhtari@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.