Angelína på isländska. Foto: TT

Island mjukar upp sträng namnlag

Uppdaterad
Publicerad
Island har en av de strängaste namnlagarna i världen. Men nu är en uppmjukning på gång.

I juni lade regeringen fram ett förslag om att låta folk fritt välja namn. Alltinget, Islands riksdag, väntas dock inte rösta om förslaget förrän efter valet den 29 oktober.

Angelina är ett av de elva nya namn som har godkänts i väntan på det nya systemet. Men det gäller att stava rätt: på isländska ska det vara med accent på i, Angelína. Luna och Tildra finns också bland de nygodkända namnen.

En av egenheterna har varit att personer som invandrat har förväntats ta sig ett isländskt namn. Fortfarande betyder ett efternamn som Petursson eller Petursdottir också att ens pappa verkligen heter Pétur. Islänningar listas på sitt förnamn, till exempel i telefonkataloger.

Bland de förändringar som är på förslag finns rätten att välja släktnamn och rätten att välja namn som bara med svårighet infogas i isländskans knepiga böjningssystem. Det ska också gå att välja könsneutrala namn.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer