Island söker EU-medlemskap

Uppdaterad
Publicerad

Island kommer att ansöka om EU-medlemskap, rapporterar nyhetsbyrån Reuters. Beslutet togs med knapp majoritet av alltinget, det isländska parlamentet.

Omröstningen utföll med 33 röster för en EU-ansökan och 28 emot. Två ledamöter avstod från att rösta.

Ansökan redan i juli

Därmed kan Island lämna in sin medlemsansökan redan nu i juli.

Statsminister Johanna Sigurdardottir har tidigare uttryckt sin förhoppning om att kunna överlämna en isländsk EU-ansökan vid EU:s utrikesministermöte i Bryssel den 27 juli.

När Island så småningom har godkänts av övriga EU får en folkomröstning avgöra om landet verkligen ska ansluta sig till Europeiska unionen. Förhandlingarna väntas pågå i flera år.

Viktigaste omröstningen

Jóhanna Sigurdardóttir sade efter omröstningen att detta var den förmodligen mest historiska voteringen i alltingets historia sedan republikens grundande.

Omröstningsresultatet var ingalunda givet på förhand, trots statsministerns energiska argumenterande. Bland dem som röstade nej fanns enligt nyhetsbyrån AFP fem medlemmar av det mindre regeringspartiet Gröna vänstern, bland dem jordbruks- och fiskeminister Jon Bjarnason.

Krisen väckte frågan

Det var sedan finanskrisen fått den isländska ekonomin att närmast kollapsa som planerna på att söka medlemskap kom upp. De har drivits av den nya rödgröna regering som tillträdde i höstas under Johanna Sigurdardottis ledning.

Flera partier är splittrade i EU-frågan – liksom allmänheten. En opinionsundersökning i maj visade att ja- och nej-sidorna för ett EU-medlemskap är ungefär lika stora, även om en klar majoritet, 61 procent, sade sig i allmänhet positivt inställda till EU.

Reinfeldt välkomnar

”Jag välkomnar att det isländska alltinget nu beslutat sig för att ansöka om EU-medlemskap. Ansökan kommer att behandlas enligt rådets etablerade procedurer”, säger statsminister Fredrik Reinfeldt i en kommentar till att Island beslutat sig för att ansöka om EU-medlemskap.

Medlemmar och köande

* EU har för närvarande 27 medlemsstater. Senaste utvidgningen skedde den 1 januari 2007 då Bulgarien och Rumänien blev medlemmar.

* Kroatien, Turkiet och Makedonien räknas som officiella kandidatländer. De två förstnämnda inledde medlemskapsförhandlingar 2005, men har kommit olika långt.

* Kroatien hoppas på EU-medlemskap från 2011, trots stora svårigheter kring en gränstvist med Slovenien.

* Turkiet och Makedonien anses kunna bli medlemmar tidigast 2015.

* Albanien och Montenegro har ansökt om medlemskap medan Bosnien-Hercegovina och Serbien har tecknat stabiliserings- och associeringsavtal med EU, vilket är ett steg på vägen mot att få börja förhandla om medlemskap.

(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.