Det har varit lagligt att döda baskiska spanjorer – tills nu Foto: TT

Isländsk lag har ändrats – nu är det förbjudet att döda spanjorer

Uppdaterad
Publicerad

På Island har det varit fritt fram att döda baskiska spanjorer – fram till månadsskiftet. Lagen, som grundar sig i en gammal lag från 1615, har nu ändrats, och lokalpolitiker hoppas på ett uppsving av turister från Baskien.

I slutet av april upphävdes en av världens ovanligare lagar – rätten att döda en baskisk spanjor på Island.

En blodig massaker år 1615

Lagen har sitt ursprung i en blodig episod år 1615, då spänningar trappades upp mellan ortsbor och baskiska valfångare, vilket urartade i en massaker av 32 baskiska spanjorer. En lokal hövding stiftade sedan lagen som tillät dödandet av alla basker som påträffades.

I samband med att en minnessten i Hólmavík på Västfjordarna restes för att hedra de döda, beslutade sig lokalpolitikern Jónas Guðmundsson för att upphäva den gamla lagen.

”Mest på skoj”

– Det är mest på skoj, då vi har nationella lagar som förbjuder mord, säger Jónas Guðmundsson till Iceland Review. Då han utfrågades om han noterat några strömmar av turister från Baskien säger han bara:

– Nu är det i alla fall säkert för dem att komma!

Baskien

Baskien är ett historiskt och kulturellt område i Spanien och Frankrike, vid den innersta delen av Biscayabukten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.