Isländskt askmoln stoppar flyg över Europa

Uppdaterad
Publicerad

Askan efter det isländska vulkanutbrottet har stängt luftrummet över delar av norra Europa. Bland de drabbade är Norges statsminister Jens Stoltenberg, som fick svårt att ta sig hem från USA.

Rapporterna från länder i norra Europa strömmade in när askmolnet från Eyjafjallajökull spred sig under onsdagskvällen och natten till torsdagen: Stängt luftrum i Norge och norra Sverige, begränsningar i flygtrafiken i Finland och i norra Skottland, flygningar från USA till berörda länder ställs in.

Mer än 250 flygningar från London-flygplatserna Heathrow och Gatwick har ställts in på grund av vulkanaskan, rapporterar AFP.

Flygplatserna i Aberdeen, Edinburgh, Glasgow, Belfast och Newcastle har tills vidare stängts helt.

-Hela Norge och norra Storbritannien har stängt sin trafik. Prognosen är att vi med stor sannolikhet tvingas utvidga området i Sverige, sade Björn Stenberg vid Luftfartsverkets pressjour till TT på torsdagsmorgonen.

I sådana fall blir det flygstopp ända ner till Mora.

Reinfeldt hann hem

Även nordvästra Ryssland rapporteras vara drabbat. I Danmark räknar man med att askmolnet på torsdagen förmörkar tillvaron på delar av Jylland, men flygtrafiken i Köpenhamn är ännu inte i fara.

Till skillnad från Fredrik Reinfeldt hann Norges statsminister Jens Stoltenberg inte lämna USA efter atomtoppmötet i Washington. Natten till torsdagen satt den norske ledaren med följe fast på Newarks flygplats utanför New York, på grund av förseningar och andra dominoeffekter i den internationella flygtrafiken. Statsministerns stab letade enligt nyhetsbyrån NTB febrilt efter alternativa resrutter hem.

Askan från vulkanutbrott kan vara förödande för turbinerna i flygplanens jetmotorer. Redan att aska lägger sig på planens vingar kan ställa till med problem.

Senast 1822

Det var natten till onsdagen som Eyjafjallajökull, en vulkan med omgivande glaciär nära Islands sydspets, fick ett nytt utbrott. Liksom vid det senaste utbrottet, på ett annat ställe i vulkanen, den 21 mars evakuerades nu hundratals hushåll i trakten.

Marsutbrottet pågick så smått ända till i måndags. Experter tror att en rad jordskalv den senaste veckan kan ha stängt av den första vulkankratern men att utloppet nu sökt sig andra vägar under glaciären.

Enligt isländska medier har denna veckas utbrott öppnat en två kilometer lång klyfta i glaciären. Kraften är oroande – det nya utbrottet tros vara 10-20 gånger starkare än det i mars.

Myndigheterna befarar mycket allvarliga konsekvenser, främst på grund av de vattenmassor som frigörs, men också att Eyjafjallajökull ska väcka Islands omvittnat farligaste vulkan, Katla, längre österut.

Och dramat kan pågå länge – senast Eyjafjallajökull gjorde väsen av sig, på 1820-talet, pågick aktiviteten i två år.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.