Vulkanutbrottet är en nationell stolthet som blivit islänningarnas främsta utflyktsmål. Foto: Marco Nilsson/SVT

Här besöker SVT vulkanen på Island: ”Man kan dö av gasen”

Uppdaterad
Publicerad

Inför att resandet tar fart igen rustar man för massturism till Islands mest turistiska vulkanutbrott någonsin. Men det ställer stora krav på säkerheten.

– Man kan dö av vulkangasen, varnar räddningstjänsten när SVT besöker platsen.  

Varje dag är slätten nedanför, som gjorts om till parkeringsplats, full av bilar från morgon till sen kväll. Markägarna har sympatiskt nog avstått från att göra sig en snabb förmögenhet på att ta ut parkeringsavgift. Det här är en nationell stolthet som blivit islänningarnas främsta utflyktsmål.  

Redan första veckan hade var fjärde islänning hunnit se vulkanen med egna ögon, enligt en Gallup-undersökning. Med tanke på att besöksantalet räknas i tusental varje dag, har säkert en tredjedel av landets befolkning redan varit här.

– Många åker hit var och varannan dag för att se hur det utvecklas. Det ser inte alls ut som i början, det blir en ny upplevelse varje gång, berättar Kristín María Birgisdottír som är turismansvarig i närliggande Grindavík.

Varnar för giftiga gaser

När vi tagit oss uppför berget, en vandring på en och en halv timme, möts vi av rykande kratrar med stötvisa kaskader av glödande lava som fyller upp dalen nedanför. En del besökare går ned för att plocka på sig stelnad magma. Men det pyser ifrån den, och räddningstjänsten varnar för att gå för nära.  

– De giftiga vulkangaserna samlas nere i sänkor, och man kan snabbt bli medvetslös och dö, förklarar Magnús Kristinsson, som står redo med gasmätare och gasmask utmed vandringsleden.

Utbrottet vid Fagradalsfjall är en historiskt turistig vulkan. Till skillnad från tidigare utbrott är den lättillgänglig, en knapp timmes bilväg från Reykjavik. Det var 800 år sedan man hade ett utbrott här på Reykjaneshalvön.

”Krävande vulkan”

– På grund av att det är så mycket folk som besöker den, så ställer det krav på oss att noggrant övervaka utvecklingen dagligen och räddningstjänsten måste vara på plats i området hela tiden. På så vis är det också en mycket krävande vulkan, konstaterar Sara Barsotti, koordinator för vulkanövervakning vid Meteorologiska institutet på Island. 

Hur länge kommer den att hålla på? 

– Det vet vi inte. Vi har precis fått in data från senaste överflygningen som visar att magmaflödet är stabilt, efter 39 dagars utbrott fortsätter det att komma i samma takt. Vi ser inga tecken på att magma ska sluta komma upp till ytan. Vi tror månader, men det kan vara längre, säger Sara Barsotti.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.