Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: APVisa alla (2)
Visa alla (2)

Israel beskjuter Gaza – flera döda

Uppdaterad
Publicerad

Minst 15 personer, varav en 5-årig flicka, har dödats i israeliska flyganfall mot Gazaremsan, uppger det palestinska hälsodepartementet. Som svar på attackerna, som riktats mot gruppen Islamiska jihad, har raketer avfyrats mot Israel.

Målet för attackerna var den dödade ledaren, enligt israeliskt militär. Att han dödats i attacken bekräftas av Islamiska jihad, som uppgett att de kommer att hämnas ledarens död.

Enligt det palestinska hälsoministeriet har dock även civila dödats, varav en 5-årig flicka.

Många har även skadats i attackerna som enligt palestinska säkerhetskällor sker i flera delar av det ockuperade territoriet.

Hämndattack enligt båda parter

Flyganfallen kommer fyra dagar efter att Israel stängt sina två gränsövergångar mot Gaza. Åtgärderna vidtogs efter att två högt uppsatta medlemmar av Islamiska jihad greps på den ockuperade Västbanken i måndags. Gruppen har en stark närvaro i Gaza.

Efter Israels attacker på Gaza har den väpnade gruppen Islamiska jihad, som har stark närvaro i Gaza, hävdat att man avfyrat fler än 100 raketer mot Israel, rapporterar TT. Detta menar gruppen var ett ”första svar” på attackerna.

Beskjutningen har utlöst varningssirener i Israel, rapporterar nyhetsbyrån AFP:s korrespondenter.

Vapenvila efter vårens strider

Strider mellan Israels militär och de militanta grupperna på Gazaremsan har blossat upp vid flera tillfällen de senaste åren. Våren 2021 genomförde Israel ett stort antal luftangrepp mot mål i Gaza, och militanta palestinska grupper besköt israeliskt territorium med raketer.

Under våldsamheterna dog över 254 palestinier, varav 63 barn, i den av Israel ockuperade Gazaremsan, enligt den regionala sjukvårdsmyndigheten. På Israels sida dog tolv israeler, inklusive två barn.

Våldsamheterna slutade med att sidorna enades om en vapenvila. Den har sedan dess brutits vid flera tillfällen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: AP
Ett av målen som träffades i luftangreppen var ett bostadshus. Foto: Mohammed Saber/TT