Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Israel har genomfört en attack mot en skolbyggnad i centrala Gazaremsan. Se bilderna. Foto: Reuters

Israel bombade skolbyggnad i Gaza – många döda

Uppdaterad
Publicerad

Ett stort antal människor dödades i en israelisk attack mot en Unrwa-skola i Gaza under natten mot torsdag. Israel hävdar att byggnaden användes av Hamas som en ledningscentral. Hamas säger att den var fylld av flyktingar som sökt skydd.

Det är fortfarande oklart hur många som ska ha dödats i attacken.

Hamas, som beskrivit händelsen som en ”fruktansvärd massaker”, uppgav inledningsvis att 27 personer dött, men sa senare att minst 40 personer, varav flera barn, dödats.

Krig mellan Israel och Hamas

FN-organet Unrwa uppger för till SVT Nyheter att antalet dödsoffer skulle kunna uppgå till 45 personer, siffror som de själva inte kunnat verifiera.

”FN-anläggningar måste alltid skyddas”, skriver talespersonen Inas Hamdan i ett mejl.

Ett vittne säger till AP att han bar ut fem döda personer från huset.

– Det var mörkt, utan elektricitet, och vi hade svårt att få ut offren, säger han.

”Säkra på våra underrättelser”

Israels militär, IDF, har sagt att omkring 30 terrorister befann sig i lokalerna och att de inte har några uppgifter om några civila offer.

De medger samtidigt att civila tagit skydd i anslutning till byggnaden, men hävdar att Hamas verksamhet bedrevs i tre separata klassrum, skriver Times of Israel.

– Vi är mycket säkra på våra underrättelser, säger Peter Lerner, talesperson för militären, vid en pressträff, enligt Reuters.

Han anklagade samtidigt Hamas för att använda sig av FN:s lokaler för militära ändamål, men kunde inte svara på hur många av terroristerna som dödats.

IDF har inte presenterat några belägg för påståendena.

Josep Borrell: Kräver oberoende utredning

EU: s utrikespolitiska chef Josep Borrell skriver på X att nyheterna från Gaza är ”förfärande” och att han kräver en oberoende utredning i linje med den internationella domstolen i Haags (ICJ) senaste order.

X skriver Unrwas chef Philippe Lazzarini att attacken kom ”utan förvarning” och att ”skolan gav skydd åt 6 000 fördrivna människor när den träffades”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet