Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Allt rasade ner över oss.” Hör reaktionerna efter Israels attacker mot Gazaremsan i klippet. Foto: Mahmud Hams/TT/AFP

Två befälhavare dödade i Gaza – civila dödsoffer ökar

Uppdaterad
Publicerad

Ytterligare en högt uppsatt befälhavare från Islamiska Jihad dödades på lördagen i en israelisk flygräd. Totalt har 29 personer dött i attackerna varav sex är barn, uppger hälsomyndigheterna i Gazaremsan. Över 200 personer ska ha skadats.

Efter fredagens dödliga flygattacker mot Gaza har våldsamheterna fortsatt under helgen. Hittills har 29 personer, varav sex barn, dött och hälsomyndigheterna i Gaza skyller dödsfallen på ”israelisk aggression”.

Israeliska myndigheter förnekar dock ansvar och säger att barnen dödades av en raket som avfyrades av Islamiska jihad och som tog fel kurs.

Högsta ledningen dödad i attacker

Två befälhavare inom den militanta palestinska rörelsen Islamiska Jihad har dödats i de israeliska flygräderna på Gazaremsan. I fredags dödades  Taysir Jabari, befälhavare i den norra delen av Gazaremsan i en flygräd.

På lördagen dödades Khaled Mansour, befälhavare i den södra regionen. Ytterligare två militärer samt fem flera civila dödades också i attacken, där flera hus demolerades.

De pågående våldsamheterna är de blodigaste sedan det elva dagar långa kriget i maj 2021.

Civila israeliska städer har flytt till skyddsrum

Som svar på fredagen och lördagens attacker ska Islamiska jihad ha avfyrat raketer riktade mot Israel och under lördagen har det enligt BBC hörts sirener i israeliska städer som varnar för inkommande raketer. Hundratals raketer har enligt Israel avfyrats och tvingat civila att fly till skyddsrum. De flesta raketerna ska ha avvärjts och beskjutningen har enligt Israel inte ha orsakat några allvarliga skador.

Den militanta gruppen Hamas verkar ännu inte ha avfyrat raketer och det finns inga rapporter om israeliska luftangrepp från Israel mot Hamas under fredagen eller lördagen, skriver BBC.

Islamiska jihad: Ingen plan på vapenvila

I ett tv-sänt tal på fredagen sa Israels premiärminister Yair Lapid att man genomför attackerna utifrån ”konkreta hot”. Israels försvarsmakt uppger att 19 medlemmar av den palestinska gruppen Islamiska jihad under natten till lördag har gripits i tillslag på den ockuperade Västbanken.

Islamiska jihad har ännu inte gått ut med några uppgifter om hur många medlemmar som har dödats eller skadats. Till Reuters säger en av ledarna att det nu är tid för motstånd – inte för vapenvila.

Flera länder och EU manar till återhållsamhet i den upptrappade konflikten, skriver TT.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer