Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Israelisk polis utför en razzia mot Al Jazeeras kontor i Jerusalem. De ska ha konfiskerat bland annat datorer, kameror och servrar. Foto: X

Israel förbjuder Al Jazeera – stoppas omedelbart i landet

Uppdaterad
Publicerad

Israels regering röstade på söndagen enhälligt för att omedelbart förbjuda nyhetskanalen Al Jazeera som de anklagat för att ställa sig på Hamas sida i kriget.

”Al Jazeera-nätverket fördömer starkt denna kriminella handling som kränker mänskliga rättigheter och den grundläggande rätten till information”, skriver kanalen i ett uttalande.

Beslutet fattades med stöd i en nyinstiftad lag från i april som ger Israels premiärminister och kommunikationsminister befogenhet att stoppa utländska nyhetskanalen om de tros utgöra en risk för landets säkerhet.

Oppositionen säger i ett uttalande att de står bakom beslutet, men också att tajmingen för nedstängningen av Al Jazeera kan skada de pågående förhandlingarna med Hamas, skriver Haaretz.

Under dagen utförde polisen en razzia mot kanalens kontor i Jerusalem och konfiskerade på order av kommunikationsminister Shlomo Karhi bland annat kameror, datorer och minneskort.

Lovar juridiska åtgärder

Al Jazeera har sedan den 7 oktober vid ett flertal tillfällen kritiserats av bland annat premiärminister Netanyahu, som kallat dem för en terrorkanal, för att ägna sig åt en ensidig och partisk rapportering.

2021 skrev The Times of Israel att Al Jazeeras temporära Gazaredaktion tagit emot ett pris av Hamas för sin bevakning av en serie stridigheter mellan terrororganisationen och Israel samma år.

Al Jazeera är ett av få mediehus som under krigets gång rapporterat från inuti Gaza. De fördömer Israels agerande och säger att deras jurister förbereder en motåtgärd.

”Nätverket nekar med kraft till de anklagelser som lagts fram av israeliska myndigheter och som antyder att professionella mediestandarder brutits emot”, skriver de.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.