Foto: TT

Israel och Polen i ordstrid om Förintelselag

Publicerad

Ett polskt lagförslag som gör det straffbart att lasta Polen för nazisternas folkmord under andra världskriget har väckt starka känslor i Israel.

– Vi kommer inte att acceptera några försök att skriva om historien, säger Israels premiärminister Benjamin Netanyahu.

Netanyahu talade på söndagskvällen i telefon med Polens premiärminister Mateusz Morawiecki. Enligt det israeliska regeringskansliet kom de överens om att omedelbart inleda en dialog för att diskutera lagförslaget.

Israels utrikesdepartement har kallat upp Polens chargé d'affaires för att överlämna en officiell protest. I ett offentligt tal till sin regering gick Netanyahu till hård attack mot lagförslaget.

– Vi kommer inte att acceptera några begränsningar av sanningsenlig historisk forskning, sade den israeliske premiärministern.

Brottslig fras

Den lag som Polen är på väg att anta gör det olagligt att lägga skulden på polackerna för de tyska nazisternas brott mot mänskligheten. Till exempel ska användning av frasen ”polska dödsläger” kunna straffas med tre års fängelse.

Regeringspartiet Lag och rättvisa (PIS) har i flera år kämpat mot användning av frasen ”polska dödsläger”, eftersom den ge intryck av att Polen är medansvarigt till morden på flera miljoner människor, de flesta judar, i läger som Auschwitz.

Går till senaten

Polens regering vill lyfta fram att Polen var under tysk ockupation och också offer för nazisternas grymheter. Men i israel befarar många att det inte ska bli tillåtet att tala om polacker som hjälpte nazisterna att utföra sina brott.

Lagförslaget klarade ett första hinder i fredags när det antogs av sejmen, underhuset i den polska nationalförsamlingen. Det går nu vidare till senaten innan det väntas skrivas under av landets president.

President Andrzej Duda säger i ett uttalande på söndagen att han noga ska analysera förslaget när det hamnar på hans bord.

Fakta: Förintelseläger i Polen

Förintelsen kallas nazisternas folkmord på judar, romer och andra folkgrupper före och under andra världskriget. Enligt FN:s officiella siffra dödades cirka sex miljoner judar under Förintelsen, runt hälften av dem var från Polen.

Av de läger som nazisterna inrättade på det som i dag är polsk mark brukar sex räknas som förintelseläger.

I Auschwitz, det tyska namnet på staden Oswiecim i södra Polen, byggdes det största och mest beryktade nazistiska koncentrations- och utrotningslägret under andra världskriget. Mellan en och två miljoner människor dog i Auschwitz.

De övriga förintelselägren i Polen är Treblinka, Sobibór, Bełżec, Majdanek och Chelmno.

Källa: Nationalencyklopedin

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.