Israels utrikesminister Yair Lapid kritiserar Amnesty. Foto: ROLAND SCHLAGER / TT

Israel rasade mot ”apartheid”-rapport – innan den släppts

Uppdaterad
Publicerad

Redan innan Amnestys senaste rapport om Mellanöstern hade släppts reagerade Israel med stor upprördhet. I rapporten anklagas Israel för apartheid, och landets ledning manar människorättsgruppen att dra tillbaka den.

Rapporten släpps på tisdagsförmiddagen. Den innebär att Amnesty ansluter sig till B'Tselem och Human Rights Watch, andra människorättsorganisationer som redan klassat Israels behandling av palestinier som apartheid. Anklagelsen gäller såväl hårdhänt politik på Västbanken som synen på palestinier som lever i Israel.

– I stället för att leta efter fakta citerar Amnesty lögner som sprids av terrororganisationer, kontrar den israeliske utrikesministern Yair Lapid.

– Amnesty har varit en ansedd organisation som vi alla respekterade. I dag är det raka motsatsen.

Generalsekreterare Agnès Callamard svarar att människorättsorganisationen förgäves försökt få kontakt under arbetet med rapporten.

– Vi hade gärna haft ett samtal med utrikesministern när vi först försökte nå honom om denna rapport, det var i oktober.

– Då svarade han inte. Nu är det alldeles för sent för honom att bara mana oss att inte publicera rapporten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.