Himlen lyser upp i Gaza city efter att Israeliskt stridsflyg anfallit mål i staden under natten till fredag. Foto: Mahmud Hams/AFP

Israeliskt stridsflyg slår till mot mål i Gaza – vedergällning efter raketattack

Publicerad

Israeliskt stridsflyg har slagit till mot omkring 100 Hamasrelaterade mål på Gazaremsan, rapporterar AP. Attacken uppges vara en vedergällning på de projektiler som avfyrades mot Israels näst största stad Tel Aviv under torsdagskvällen.

– Det råder en slags permanent instabilitet i Gaza så det här är egentligen ingen ny situation. Vi har sett den här typen av begränsade upptrappningar flera gånger. Det förefaller vara mindre styrkedemonstrationer, säger Anders Persson, mellanösternexpert vid Lunds universitet.

Enligt den israeliska armén har man under fredagen bland annat slagit till mot byggnader i Gaza city som ska ha fungerat som sambandscentral för Hamas militära aktiviteter, ett underjordiskt komplex som används för rakettillverkning och en anläggning som används för att utveckla drönare.

Fyra personer har skadats i attackerna – bland dem ett gift par i staden Rafah i den södra delen av Gazaremsan, skriver AP.

Att ingen dödats och relativt få skadats tyder på att Israel i första hand slagit till mot tomma byggnader, menar Anders Persson.

Anders Persson, Mellanösternexpert och doktor i statsvetenskap vid Lunds universitet. Foto: Johan Nilsson/TT

– Det första steget i de här hämndcyklerna är att man bombar tomma mål för att markera sin styrka, säger han.

Vedergällningsattack

Enligt den israeliska armen är attackerna en vedergällning på de två projektiler som avfyrades från Gazaremsan mot Tel Aviv under torsdagskvällen. Landets luftvärnssystem ”Iron dome” aktiverades och sköt ner projektilerna. Ingen person kom då till skada.

Attacker mot Tel Aviv är ovanliga och torsdagens projektiler är de första som avfyrats mot staden sedan Gazakriget 2014, enligt AP.

”Hamas ansvariga”

Ingen grupp har ännu tagit på sig ansvar för torsdagens händelser. Hamas ska tvärt emot ha sagt att de avfyrade projektilerna motverkar deras intressen, skriver AP.

– Avsändaren är ofta väldigt väldigt otydlig när det gäller de här mindre beskjutningarna. Ju tyngre och kraftigare attacker desto större sannolikhet att Hamas är inblandat. När det är som i torsdags kan det vara någon av de mindre fraktionerna, säger Anders Persson.

Israels försvarsmakt (IDF) anser dock att Hamas är skyldiga till beskjutningen.

”IDF håller Hamas terrororganisation ansvariga för alla händelser som härrör ur och kommer från Gazaremsan”, säger man i ett officiellt uttalande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer