Israel söker egna straffmöjligheter

Uppdaterad
Publicerad

Israel söker efter egna vägar att få palestinier på höga positioner åtalade för krigsbrott. Det är en reaktion på Palestinska myndighetens strävan att ansluta sig till Internationella brottmålsdomstolen (ICC).

Palestinierna lämnade in sin ICC-ansökan till FN i fredags. Sammanlagt vill palestinierna ansluta sig till 16 internationella fördrag och FN-chefen Ban Ki-Moon har lovat dem besked inom två månader.

Genom en anslutning till ICC skulle Palestinska myndigheten ges möjligheten att kräva att israeliska ledare ställs inför rätta för krigsbrott vid domstolen i Haag.

En israelisk tjänsteman säger till nyhetsbyrån Reuters att de palestinska ledarna själva borde känna fruktan för rättsliga åtgärder som Israel kan vidta.

Överväger åtal

– Israel överväger möjligheterna för omfattande åtal i USA och på annat håll, säger tjänstemannen.

Åtal skulle då väckas mot den palestinske presidenten Mahmud Abbas och andra högt uppsatta palestinier för deras samarbete med terrorstämplade islamistorganisationen Hamas.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu har tidigare varnat för att palestiniernas strävan att på egen hand gå vidare via FN skulle kunna leda till att deras ledare ställs inför rätta.

Hotat bistånd

Israel är, liksom dess främsta allierade USA, inte anslutet till ICC. Även USA har reagerat negativt på det senaste palestinska initiativet. En amerikansk tjänsteman som inte ville framträda med namn varnade för att palestiniernas agerande kan få negativa följder för det amerikanska biståndet till Palestinska myndigheten och tillade att det i så fall inte borde komma som någon överraskning.

Det amerikanska biståndet uppgår till drygt tre miljarder kronor om året.

Spänningen mellan palestinierna och Israel har varit hög sedan Gaza-kriget i somras, som skördade över 2.100 palestinska liv och drygt 70 israeliska.

Fakta: Israel, Palestina och ICC

Visa

Palestinska myndigheten har ansökt om att ansluta sig till Internationella brottmålsdomstolen (ICC). Förhoppningen är att kunna få israeliska ledare ställda inför rätta för krigsbrott som begåtts på ockuperad mark.

Palestiniernas mål är att bilda en stat bestående av Gaza, Västbanken och östra Jerusalem, områden som Israel ockuperade efter sexdagarskriget 1967. Ett de facto-erkännande av en palestinsk stat gjordes av FN:s generalförsamling 2012. Det ger palestinierna observatörsstatus i FN och öppnar möjligheten att ansluta till ICC.

Den Haag-baserade domstolen behandlar fall av allvarliga krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten.

Israel har undertecknat men inte ratificerat Romstadgan, som ligger till grund för ICC, och är därmed inte anslutet till domstolen. (TT)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer