Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kan palestinier i Rafah evakuera och varför vill Israel gå in i staden? SVT:s Mellanösternkorrespondent Samir Abu Eid svarar. Foto: Pablo Torres/SVT

Israel uppmanar civila att lämna Rafah inför planerad invasion

Publicerad

Israelisk militär har börjat evakuera palestinier i delar av Rafah. Agerandet anses tyda på att en markinvasion av staden är nära.

Tidigt på morgonen gick israelisk militär ut med uppmaningen att 100 000 människor i östra Gaza ska förflytta sig till den humanitära zonen i al-Mawasi, som också utvidgats.

Uppmaningen levererades med bland annat telefonsamtal, sms och flygblad:

Krig mellan Israel och Hamas

”IDF kommer att agera med extrem kraft mot terroristorganisationer i trakterna av dina kvarter”, stod det i flygbladet.

”Alla som är nära terroristorganisationer sätter sitt liv och sin familj på spel”, skriver IDF i flygbladet som släpptes över Rafah på måndagen. Foto: Youssef Ruzzi/frilans

Enligt Israel finns det förnödenheter, tält och sjukvård i den humanitära zonen men enligt palestinierna finns det inga säkra områden i Gaza, säger SVT:s Mellanösternkorrespondent Samir Abu Eid.

– Och situationen i al-Mawasi beskrivs som inhuman, säger Abu Eid.

Israels förevändning för gå in i Rafah är att komma åt Hamasledare som påstås gömma sig där.

Markinvasion ”nödvändig”

Försvarsminister Yoav Gallants budskap under måndagen är att markinvasion är nödvändig när parterna inte lyckats enas om vapenvila. Budskapet uppges ha framförts av försvarsministern i ett samtal med USA:s försvarsminister Lloyd Austin, enligt israeliska medier.

Källor till Axios: Förhandlingar avbryts

Hamas säger att evakueringen är en ”farlig eskalering som kommer att få konsekvenser”, enligt terrororganisationens företrädare Sami Abu Zuhri.

En annan, anonym Hamasföreträdare, ska ha sagt att en överenskommelse om gisslan varit nära, men att förhandlingarna mellan Hamas och Israel nu kommer att avbrytas, enligt ett inlägg på X från en reporter på amerikanska nyhetssajten Axios.

Kritik från EU-topp och Frankrike

Flera ledare har fördömt Israels besked om en kommande offensiv, bland annat EU:s utrikeschef Josep Borrell.

”Israels evakueringsorder till civila i Rafah förebådar det värsta: mer krig och svält. Det är oacceptabelt. Israel måste avstå från en markoffensiv”, sade Borrell i ett inlägg på sociala medier.

Även Frankrikes utrikesdepartementet har uttryckt stark kritik gentemot Israels agerande.

”Den påtvingade förflyttningen av en civilbefolkning utgör en krigsförbrytelse”, skriver man i ett uttalande.

Vilken möjlighet har människor i Rafah att evakuera? SVT:s Mellanösternkorrespondent svarar i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet