Israelattack mot Hamasledare i Gaza i känsligt politiskt läge

Uppdaterad
Publicerad

En grupp israeliska säkerhetsmän trängde på söndagskvällen in i Gaza och dödade sju palestinier, därbland en lokal ledare för islamiströrelsen Hamas väpnade gren. En israelisk officer dödades i samband med operationen.
– Attacken kommer i ett känsligt politiskt läge, säger Stina Blomgren, SVT Nyheters Mellanösternkorrespondent.

Premiärminister Benjamin Netanyahu fick avbryta Parismötet, till minne av första världskriget, på grund av attacken i Gaza. Den kommer i ett läge då protesterna bland palestinier dämpats på grund av en uppgörelse om ekonomiskt stöd från Qatar.

Netanyahu godkände ett bidrag på 136 miljoner kronor från Qatar för att lindra nöden i den krisdrabbade enklaven. Det var ett led i Egyptens och FN:s medlingsförsök. Ett villkor för uppgörelsen var eldupphör från Hamas sida.

Palestinska protester

Sedan i våras har palestinier protesterat med stenkastning och granatattacker mot israelisk militär längs gränsen. 170 palestinier uppges ha dödats av israelisk skottlossning, enligt uppgifter i nyhetsbyråerna AP och Reuters.

Premiärminister Netanyahu har kritiserats för uppgörelsen med Qatar.

Vad kan attacken innebära för medlingsförsöken om ett eldupphör?

– Attacken kom vid en känslig tidpunkt då man gjort ansträngningar från båda sidor för att få till stånd ett eldupphör. Israel har till exempel tillåtit transporter av bränsle till kraftstationer i Gaza. Nu finns en oro om att allt går om intet, säger Stina Blomgren, SVT Nyheters korrespondent i Mellanöstern.

Vilket var skälet till att attacken genomfördes ?

– I israeliska medier uppges att det rört sig om en underrättelseoperation som gick snett och inte en riktad mordattack. Enligt palestinska uppgifter handlade det om en grupp civilklädda som stannat utanför Hamasledarens hem. Skottlossning utbröt, och israeliskt flyg attackerade från luften när gruppen försökte dra sig tillbaka. Det är oklart vad som faktiskt hände, men det var första gången som Israel utförde en väpnad attack inne i Gaza sedan sommaren 2014.

Vilka politiska försök till lösningar är i sikte?

– Medlingsförsöken har lett till politiska gräl och splittring i den israeliska regeringen. Alla väntar på att USA ska lägga fram den fredsplan som president Trump har utlovat efter mellanårsvalet. Det finns en stor oro i den palestinska ledningen att de kommer att få mindre inflytande enligt den fredsplanen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer