Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se omfattningen av skadorna. Foto: AFP/SANA

Israeliskt flyganfall mot centrala Damaskus – minst fem döda

Uppdaterad
Publicerad

Flera personer skadades och minst fem personer dödades när en israelisk missil träffade en byggnad i Syriens huvudstad Damaskus på natten mot söndag. Målet sägs vara den ökande mängd personer som är verksamma i Syrien för Irans räkning.

Under natten mot söndag sköt Israel en missil mot stadsdelen Kafr Sousa i centrala Damaskus, Syrien, rapporterar Reuters.

Platsen ligger invid ett stort säkerhetskomplex nära iranska byggnader, enligt vittnen. Enligt Syriska människorättsobservatoriet (SOHR), som bevakar Syrienkriget från Storbritannien, ska minst 15 personer ha dödats. Syriska statskontrollerade nyhetsbyrån Sana uppger att fem personer har bekräftats döda och omkring 15 har skadats.

Iranska mål

Israel har i nästan ett decennium genomfört flyganfall mot misstänkt iransksponsrade vapenaffärer och mot utplacerad iransk personal.

Iran har utökat sin militära närvaro i Syrien de senaste åren och har fått fäste i de flesta statligt kontrollerade områden. Enligt västerländska underrättelsetjänser innebär det att Iran har tillgång till tusentals medlemmar från syrisk milis och lokala paramilitära grupper.

Vill störa Hizbollah

Israel har också under de senaste månaderna intensifierat anfallen på syriska flygplatser och flygbaser för att störa Irans ökande användning av luftrum för att leverera vapen till allierade i Syrien och Libanon, inklusive till libanesiska milisgruppen Hizbollah.

Israel har avböjt att kommentera attacken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.