Foto: Scanpix

Domslut ger kvinnor hopp om religionsfrihet

Uppdaterad
Publicerad

En grupp judiska kvinnor får nu rätt att utöva sin religion som de vill, utan att riskera hot och trakasserier från ultraortodoxa krafter.

En gång i månaden blir det tumult vid Klagomuren i Jerusalem, judarnas heligaste plats.

En grupp kvinnor kommer dit för att sjunga och läsa högt ur den heliga skriften Torah, något som ultrakonservativa judar menar att bara män får göra. Kvinnorna bär också vissa religiösa föremål som de konservativa anser bara är avsedda för män.

Striden om hur man får utöva religionen vid den västra muren har gått så långt att kvinnorna dragits inför domstol, men överraskande för många ställde sig domaren på kvinnornas sida.

Sedan dess har de haft polisskydd när de kommer för att be.

”Vi blir skyddade”

Gruppen som kallar sig Women of the wall får allt fler anhängare, och talespersonen Shira Pruce säger till SVT att de var lyckliga och lättade över domen.

– Från att ha blivit gripna av polisen för förargelseväckande beteende, så blir vi nu istället skyddade, det är fantastiskt.

Tecken på en ny riktning

Kvinnorna som genomfört sina böner i 25 år har de senaste åren stött på allt hårdare motstånd. Därför hoppas Shira Pruce att domen är ett tecken på att landet börjar gå i en ny riktning.

– Tiden är förbi när män kan diktera villkoren för hur kvinnor får utöva sin religion eller bete sig på offentliga platser. Jag hoppas att detta kan vara början på slutet för trenden av att stänga ute kvinnor från det offentliga rummet som vi sett i Israel under de senaste fem åren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer