Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här kör den israeliska armén en skadad palestinsk man på motorhuven. Foto: Reuters

Israeliska soldater band fast skadad man på motorhuv

Uppdaterad
Publicerad

Israeliska soldater band fast en skadad palestinsk man på en jeep under en räd i Jenin på den ockuperade Västbanken. Detta enligt en video som fått spridning i sociala medier och som verifierats av Reuters.

IDF säger i ett uttalande att styrkorna brutit mot militärens uppförandekod.

Ett videoklipp som fått spridning på sociala medier visar hur en skadad palestinsk man, bosatt i Jenin på den ockuperade Västbanken, ligger på motorhuven till en israelisk militärjeep. Bilen rullar fram på en gata och förbi flera ambulansfordon.

Nyhetsbyrån Reuters har kunnat verifiera platsen där videon spelades in genom att jämföra med andra verifierade bilder. Datumet och mannens identitet har också kunnat bekräftas av ögonvittnen som intervjuats av Reuters.

Krig mellan Israel och Hamas

Enligt mannens familj, som Reuters talat med, blev han skjuten i benen och handen under en israelisk räd. När familjen bad om en ambulans ska de israeliska soldaterna ha tagit honom, spänt fast honom på motorhuven och kört i väg, uppger vittnena.

Påstår sig ha blivit beskjutna

Den israeliska militären (IDF) har kommenterat händelsen i ett uttalande. De hävdar att israeliska styrkor blev beskjutna och att de sköt tillbaka, och i samband med det skadades en misstänkt och de grep mannen.

Soldaterna bröt sedan mot militärens uppförandekod, enligt uttalandet där IDF bekräftar att mannen bundits fast på ett fordon.

”Den misstänkte togs av styrkorna medan han var fastbunden ovanpå ett fordon”, lyder uttalandet från Israels militär.

Ska ha förts till sjukhus

IDF uppger vidare att ”soldaternas uppförande i videon inte överensstämmer med den israeliska militärens värderingar” och att ”incidenten kommer att utredas och hanteras”.

Mannen ska ha förts till sjukhus för vård efter händelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet