Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör William Schomburg på ICRC i Gaza berätta om de fruktansvärda scenerna: ”Liknar ingenting jag tidigare sett” Foto: Reuters

ICRC om attacken mot tältlägret: ”Högar av döda kroppar”

Uppdaterad
Publicerad

Internationella rödakorskommittén (ICRC), vars kontor skadades i samband med den dödliga attacken vid ett tältläger väster om Rafah, vittnar nu om fruktansvärda scener.

– Det var högar av döda kroppar, blod överallt. Jag har aldrig sett något liknande, säger William Schomburg, ansvarig för ICRC:s delegation i Gaza.

På fredagen dödades minst 22 palestinier och 45 skadades efter att projektiler slagit ned intill ett tältläger i Mawasi, väster om Rafah. ICRC:s kontor skadades även i samband med beskjutningen.

ICRC vittnar nu om att flera kraftiga explosioner inträffade bara några meter från ingången till deras byggnad.

Krig mellan Israel och Hamas

– På ett ögonblick strömmade människor till områdets grindar. Det var högar av döda kroppar, blod överallt. Ärligt talat, jag har aldrig sett något liknande, säger William Schomburg, ansvarig för ICRC:s delegation i Gaza, under en pressträff där SVT deltog.

Ambulanser skickades från Röda Korsets fältsjukhus i närheten. Samtidigt försökte ICRC:s personal på plats hjälpa skadade.

– Vi hittade kroppsdelar utspridda i olika områden, även inne på vårt område, tillägger han.

Schomburg säger att fredagen var ”en svår dag för offren och deras familjer”, men också för Röda Korset, som har ett stort läger för sin personal nära området för attacken.

– Det är ingenting mindre än ett mirakel att ingen i mitt team eller deras familjemedlemmar fick större skador.

EU kräver utredning

Israels militär (IDF) uppger på Telegram att ”en utredning av incidenten pågår”. Enligt IDF:s inledande utredning ”utfördes ingen direkt attack mot en Röda Korset-anläggning”.

EU:s utrikeschef Josep Borrell fördömer attacken i Mawasi i ett inlägg på X och kräver att en oberoende utredning genomförs.

Attacker mot Gaza stad

Även på lördagen ska minst 42 personer ha dödats israeliska attacker i Gaza stad, enligt det Hamasstyrda mediekontoret.

Attackerna ska ha skett mot flyktinglägret al-Shati där 24 personer uppges ha dödats och i den närliggande stadsdelen al-Tuffah där ytterligare 18 palestinier ska ha dödats.

IDF säger i ett uttalande att de träffat ”två militära infrastrukturanläggningar” som enligt dem tillhör Hamas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet