Palestinier inspekterar skadorna på en tv-stationsbyggnad. Arkivbild.

Israels försvarsminister avgår i protest mot vapenvila

Uppdaterad
Publicerad

Israels försvarsminister Avigdor Lieberman meddelar att han avgår – i protest mot ett nyblivet eldupphör med militanta palestinska grupper i Gaza.

– Det som hände i går (under tisdagen) – eldupphöret i kombination med processen med Hamas – innebär kapitulering inför terror. Det har ingen annan innebörd, säger Lieberman under en presskonferens.

Hamas och andra palestinska grupper meddelade i ett gemensamt uttalande på tisdagen att en vapenvila slutits, efter egyptisk medling.

Försvarar strategi

Israel har inte kommenterat avtalet i detalj men premiärminister Benjamin Netanyahu försvarade sin strategi under onsdagen.

– Våra fiender bad om ett eldupphör. I tider av kris, när man fattar beslut som är avgörande för säkerheten, kan allmänheten inte alltid invigas i de överväganden som måste döljas från fienden, sade han vid en ceremoni till minne av David Ben-Gurion, Israels förste premiärminister.

Uppgifterna om eldupphöret väckte dock genast splittring i den israeliska regeringen och protester vid israeliska samhällen belägna nära gränsen till Gaza.

-Vad vi gör nu som stat är att köpa oss kortsiktigt lugn, till priset av långsiktig skada för den nationella säkerheten, säger Lieberman, som tillägger att han nu vill se nyval.

Vapenvilan slöts efter intensiva strider mellan Israel och palestinska grupper i Gaza under veckan. Över 400 raketer sköts från det palestinska territoriet under måndagen och tisdagen, medan israeliska militärflygplan, helikoptrar och stridsvagnar har svarat med att attackera ett hundratal mål i Gaza.

Resultatlöst möte

Under tisdagen hölls ett möte i FN:s säkerhetsråd om hur man ska hantera det upptrappade våldet i Gazaremsan. Mötet hölls på begäran av Kuwait och Bolivia, men inget beslut fattades.

Palestinas ambassadör Riyad Mansour säger att rådet var ”paralyserat” och ”inte lyckades att ta på sig ansvaret” att agera för att få ett slut på våldet.

-Det finns ett land som inte tillåter diskussion i rådet, säger Mansour efter mötet, och syftar på USA under president Trumps ledning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.