Benny Gantz och Benjamin Netanyahu i juli 2020. Foto: TAL SHAHAR / POOL

Israels regering har lösts upp

Uppdaterad
Publicerad

Israels regeringskris blir allt djupare – vid midnatt stod det klart att koalitionsregeringen har lösts upp och att landet nu går mot sitt fjärde nyval på två år, rapporterar New York Times och andra medier.

Det israeliska parlamentet Knesset har kantats av konflikter de senaste åren och har flera gånger varit nära kollaps.

Vid midnatt löstes den senaste regeringen automatiskt upp efter att den inte hann godkänna en budget för 2020 innan tiden rann ut i enlighet med israelisk lag.

Nu måste ett nyval bli av inom tre månader och är i nuläget planerat till den 23 mars.

Regeringen varade sju månader

Koalitionsregeringen var en kompromiss mellan premiärminister Benjamin Netanyahus parti, konservativa Likud, och Benny Gantz från mittenpartiet Styrka för Israel, som ingår i Blåvitt-alliansen. Enligt överenskommelsen så skulle Gantz ta över som premiärminister i november 2021.

Koalitionen inleddes så sent som i våras, och nu skyller Netanyahu och Gantz på varandra för det misslyckade samarbetet.

– Jag tycker att vi för närvarande borde ha enats för att hitta ett sätt att undvika dessa onödiga val, sade Netanyahu i parlamentet tidigt på tisdagen.

Djup spricka

Men regeringskrisen handlar om betydligt mer än en budget. Netanyahu och Gantz är rivaler sedan länge samtidigt som Israel är delat inför de korruptionsanklagelser som Netanyahu utreds för.

Rättegången mot Netanyahu är planerad att gå in i en intensiv fas i början av 2021 vilket kommer att kräva att premiärministern regelbundet närvarar i domstolen. Netanyahu nekar till anklagelserna som bland annat handlar om mutbrott och bedrägerier. Reuven Hazan, professor i statsvetenskap vid Hebreiska universitetet i Jerusalem, säger till israeliska tidningen Haartez att Netanyahu vill få en ny regering på plats som kan rösta för någon form av immunitet mot åtal.

Många kritiker menar även att Netanyahu vägrade att godkänna budgeten som ett försök att lösa upp koalitionen innan han skulle bli tvungen att lämna över premiärministerposten till Gantz nästa höst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.