• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Rävlanda i Härryda kommun, Västra Götalands län. Det brinner i en fastighet med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Göteborg.

Se glädjeyran bland invånarna i Gaza efter vapenvilan. Foto: Mohammed Abed /AFP

Eldupphör i konflikten mellan Israel och Hamas

Uppdaterad
Publicerad

Israel och Hamas har enats om eldupphör efter elva dagars strider. Beskedet kom efter tunga påtryckningar från USA och andra länder. På gatorna i Gaza firar människor med palestinska flaggor, skott i luften och tutande bilar.

– Det här är en stor seger över ockupationsmakten. Våra motståndsmän tvingade dem till eldupphör, säger 30-årige Ahmed Amer till nyhetsbyrån Reuters.

Eldupphöret trädde i kraft klockan 01 på morgonen svensk tid, men stridshandlingarna pågick in i det sista.

Larmsignalerna tjöt i södra Israel och en man skadades lindrigt av en granatattack mot samhället Be'eri nära gränsen till Gaza, uppger israeliska myndigheter. Israel svarade med nya flyganfall, uppger palestinska medier enligt The Times of Israel.

Båda sidor uppger att eldupphöret är ”ömsesidig och villkorslös”, samtidigt som de markerar att de är beredda att slå tillbaka om motparten bryter det.

Hårt tryck på Israel

Bakom eldupphöret ligger medling från Egypten och ett påtagligt tryck från omvärlden på Israel att avstå från ytterligare attacker mot den terrorstämplade Hamasrörelsens infrastruktur.

– Det har varit ett väldigt hårt internationellt tryck på Israel i den här frågan, som har stegrats de senaste dagarna, inte minst från USA:s president Joe Biden, säger SVT:s korrespondent Stina Blomgren.

På torsdagen reste också Tysklands utrikesminister Heiko Maas till Jerusalem för att be Israels premiärminister Benjamin Netanyahu att gå med på ett eldupphör.

Biden lovar stöd

Biden välkomnade eldupphöret i ett tal i Vita huset.

– Jag tror att vi har en genuin möjlighet att nå framsteg och jag kommer att arbeta mot det, sade han.

Biden lovade att ge stöd till återuppbyggnaden i Gazaremsan, men sade att USA inte tänker samarbeta med Hamas utan med den militanta gruppens rival om det palestinska ledarskapet – den sekulära Fatahrörelsen som är baserad på Västbanken.

Över 200 döda

Den senaste tidens strider är de blodigaste sedan Gazakriget 2014, då Israel gick in med marktrupper för att förstöra delar av Hamas underjordiska tunnelsystem.

Stridshandlingarna utbröt den 10 maj när Hamas började skjuta raketer mot Israel som en reaktion på oroligheter i Jerusalem. Israel svarade med intensiva flyganfall i Gazaremsan, enligt egen uppgift enbart riktade mot militära mål. 232 personer dödades i Gazaremsan, enligt de lokala palestinska myndigheterna. Tolv personer dödades i Israel till följd av raketbeskjutningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.