De ultraortodoxa judarna i Israel är hårt drabbade av covid-19 Foto: Abir Sultan/TT

Israels ultraortodoxa hårt drabbade av covid-19

Uppdaterad
Publicerad

Israels ultraortodoxa judar har drabbats hårt av covid-19. I Jerusalem kommer nu tre fjärdedelar av de insjuknade från ultraortodoxa områden.

Israel har infört långtgående restriktioner i kampen mot coronaviruset. Skolor och arbetsplatser har stängts och religiösa sammankomster i större grupper har förbjudits. 

Men under Pesach-högtiden nyligen spreds bilder på ultraortodoxa rabbiner som höll religiösa ceremonier där ett par hundra människor deltog. På tvärs mot det israeliska hälsoministeriets regler.

Coronapandemin

I stadsdelen Mea Shearim i Jerusalem har kravallpolis upplöst bönestunder och gripit stenkastande ultraortodoxa församlingsmedlemmar som protesterat mot statens ingripande.

I den ultraortodoxa enklaven Bnei Brak utanför Tel Aviv sattes militären in för att stänga ned området under två veckors tid.

Trångbott och fattigt

Drygt en miljon människor – cirka en tiondel av staten Israels befolkning är ultraortodoxa judar. Orsakerna till varför just de drabbats så hårt av coronaviruset är flera. De har stora familjer och bor trängre än genomsnittet av Israels invånare.

De är fattigare och mer beroende av offentliga transporter än andra israeler. De misstror också sekulära medier och den moderna staten, och deras ledare har trots Israels stränga regler inte tagit larmrapporterna om coronaviruset på allvar utan låtit bönestunder i fullsatta synagogor fortsätta.

”Haredim”

Den snabba virusspridningen i de ultraortodoxa grupperna, som på hebreiska kallas ”haredim” eller ”gudsfruktande” väckte starka reaktioner i Israel efter att mobilfilmer som visade folktäta gator och stora bröllop spreds efter att stränga regler om social distansering införts i landet.

De religiösa partiernas inflytande är en het politisk fråga i Israel där de flesta ultraortodoxa sluppit den annars obligatoriska värnpliktstjänstgöringen för både män och kvinnor med motiveringen att de istället tjänar landet genom Torah-studier och böner.

Agerade tidigt

Israel agerade tidigt mot covid-19 med stränga karantänsregler för inresande och masstester av befolkningen.

187 människor har dött och det finns drygt 14 000 kända fall av coronasmitta.

Under de senaste dagarna har Israels regering lättat på de hårda restriktionerna. En del arbetsplatser och butiker har öppnat, barnomsorg i mindre grupper tillåts och bönestunder i grupper om upp till 10 personer får träffas utomhus.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet