Foto: TT

Istanbul: Attentatsmannen tros ha flytt utomlands

Uppdaterad
Publicerad

Mannen som dödade 39 människor på en nattklubb i Istanbul är troligen uigur och Turkiet har kartlagt hans möjliga gömställen. Enligt en vice premiärminister i Turkiet kan han ha flytt utomlands.

Gärningsmannen bakom massakern på nattklubben Reina i Istanbul på nyårsnatten har identifierats, uppgav Turkiets utrikesminister Mevlüt Cavusoglu i går. Han ville dock inte ge några fler upplysningar om den skyldige, som fortfarande är på fri fot.

I en intervju med turkiska tv-kanalen A Haber, som Reuters refererar till, ger vice premiärministern Veysi Kaynak i dag mer information om den jagade mannen. Han tros vara en uigur – alltså från ett minoritetsfolk i Kina som heter uigurer och har starka band till Turkiet.

Enligt Kaynak har man nu kartlagt hans kontakter och möjliga gömställen.

Kan ha flytt utomlands

Kaynak utesluter inte att mannen har flytt utomlands, men menar att polisens tillslag i Turkiet är mer effektiva.

Enligt Kaynak agerade mannen ensam, men han kan ha haft hjälp av andra.

Tror på utländsk inblandning

I går sade ytterligare en av Turkiets vice premiärministrar, Numan Kurtulmuş, att han tror att utländsk underrättelsetjänst kan ha legat bakom attacken, eftersom den var så ”professionellt” utförd.

– Jag tror personligen att det inte är möjligt för en gärningsman att genomföra en sådan attack utan hjälp, säger han till Hürriyet Daily News.

Han ville inte gå in på vilken underrättelsetjänst det i så fall skulle handla om.

Uigurerna är ett minoritetsfolk i Kina som talar uiguriska. De flesta är sunnimuslimer och bor i Xinjang i nordvästra Kina, som förr kallades Östturkestan.

Nationalistiska panturkiska grupper i landet ser uigurerna som sina ”bröder” och en yttersta utpost för turkiskhet i Öst.

Många uigurer som migrerar från Kina kommer till Turkiet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nattklubbsattack i Istanbul

Mer i ämnet