Lufthansas it-problem påverkade många flygavgångar under onsdagen. Arkivbild. Foto: Ronald Wittek/EPA/TT

It-problem hos Lufthansa – kaos på flygplatser

Uppdaterad
Publicerad

Störningar i Lufthansas it-system har orsakat omfattande problem på flygplatser världen över på onsdagen. 200 flygningar till och från flygnavet Frankfurt har ställts in och mer än 100 avgångar har försenats. Orsaken sägs vara en skadad datakabel i Frankfurt, och även trafiken till och från Sverige har påverkats. På eftermiddagen meddelar flygbolaget att it-systemet startar om och att trafiken från Frankfurt åerupptas.

Enligt Bild var det systemen för incheckning och ombordstigning som påverkades och därmed orsakade omfattande förseningar och tusentals strandsatta passagerare. Avgångar ställdes in och bolagets rekommendation till resenärerna var att inte bege sig till flygplatsen utan i stället boka om till en annan flygning via bolagets chatbot.

Kabelbrott

Enligt Lufthansa beror problemen på att någon under ett reparationsarbete vid järnvägen råkat borra sönder en viktig bredbandskabel, rapporterar Reuters. Det i sin tur orsakade datahaveri för bolaget. Först på onsdagseftermiddagen väntas problemen vara lösta.

En stor del av bolagets plan dirigerades om från Frankfurt till andra flygplatser som Köln och Düsseldorf. Omfattas gör Lufthansas egna plan samt alla plan som hör till dotterbolagen Austrian Airlines, Brussels Airlines och Swiss. Också lågprisbolaget Eurowings, som ägs av Lufthansa, påverkas.

Svenska flygningar påverkas

Lufthansas avgång från Frankfurt som skulle landat på Landvetter i Göteborg kl 18:05 har ställts in, liksom avgången tillbaka till Frankfurt kl 18.45. Även planet från Frankfurt till Arlanda med landningstid 13.10 ställdes in under dagen, liksom den tillbaka med avgångstid 13.55.

Ytterligare en flygning till och från Landvetter ställdes in under förmiddagen, men enligt Swedavia ska bolagets övriga flighter till och från Sverige inte ha påverkats.

Lufthansa meddelade vid 16-tiden på onsdagen att dess it-system var igång igen och att planen kunde lämna Frankfurt.

– Systemet startar om och vi hoppas kunna återställa flygstabiliteten. Avgångarna går från Frankfurt igen, säger en talesperson för Lufthansa.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.