Nordafrikanska flyktingar i Italien Foto: Scanpix

”Italien betalade flyktingar för att åka till Tyskland”

Uppdaterad
Publicerad

Den tyska regeringen anklagar italienska myndigheter för att muta flyktingar som landar i Italien att dra vidare till Tyskland.

Uppgifterna kommer från den tyska dagstidningen Die Welt, som har fått tillgång till ett tvåsidigt brev som inrikesministeriet i Berlin skickat ut till de tyska delstaternas flyktingansvariga.

Enligt tidningen är bakgrunden att Italiens medel för flyktingmottagning har tagit slut. Man har planerat att stänga en del flyktingmottagningar. Flera tusen flyktingar ska ha använt sig av den möjlighet som Italien gett de nyanlända att ta sig vidare ut ur Italien.

500 Euro
Flyktingar från särskilt Libyen som kommit till Italien uppger att de har blivit lovade 500 Euro om de istället för att stanna i Italien drar vidare. Uppgifterna kommer enligt inrikesministeriet från flyktingarna själva.

– Flyktingarna fick pengar i handen med beskedet att de skulle resa till Tyskland, skriver det tyska inrikesministeriet rent ut, enligt tidningen.

Enligt ministeriet är det möjligt att de italienska myndigheterna dessutom utfärdade dokument som gjorde det möjligt för flyktingarna att uppehålla sig i Schengenområdet.

Vill stanna längre
Om man väl kommit innanför Schengenområdet faller identitetskontroller bort och man kan praktiskt röra sig fritt inom området under tre månader.

Men enligt det tyska myndigheterna har en rad flyktingar från Libyen för avsikt att hålla sig kvar i Tyskland för längre tid.

Enligt tidningen har det nu kommit 300 flyktingar till Hamburg. De kommer ursprungligen från Ghana, Nigeria och Togo men arbetade i Libyen när revolten utbröt. De återvände inte hem utan flydde vidare till Italien.

”Ingen chans i Tyskland”
”Schengenfristen” på tre månader har gått ut för dem och de lever nu ute på gatorna i Hamburg utan möjligheter till social hjälp eller bostad. En del har insjuknat och saknar tillgång till vård.

– Människorna som kommit till oss från Afrika har ingen chans här. De har inget arbetstillstånd, vilket de har i Italien, säger Hamburgs socialminister. Det finns ingen annan chans för dem än att återvänder till Italien eller till sina hemländer.

Redan 2011 när flyktingströmmarna började efter revolten i Libyen försökte den dåvarande regeringen Berlusconi få övriga EU-länder att acceptera att Libyenflyktingarna kvoterades. Italien satte då dessa länder under tryck genom att utfärda resehandlingar som tillät flyktingarna att åka vidare.

EU-länderna tillbakavisade då kraftigt de italienska åtgärderna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer