Giuseppe Conte leder den nybildade regeringen i Italien, som är en koalition med invandringsmotståndarna och EU-kritikerna i Lega och Femstjärnerörelsen. Foto: Ben Stansall/TT

Italien ställer ultimatum kring migrantfrågor på EU-toppmötet

Uppdaterad
Publicerad

Det blev ett dramatiskt slut på första delen av EU-toppmötet i Bryssel. Italiens premiärminister Giuseppe Conte sa han att han inte kan godkänna något av det som diskuterats innan man vet om Italien får igenom sina krav i migrationspolitiken.

Enligt källor till SVT i Bryssel ska den italienske premiärministern ha suttit tyst under hela den första delen av mötet då EU-ledarna diskuterade ekonomi, jobb och EU:s reaktioner på USA:s ståltullar.

På slutet blockerade premiärministern från Italien hela toppmötets slutsatser med veto, i ett ultimatum om att senare i kväll får igenom italienska krav på migrations- och flyktingpolitiken.

Löfven: ”Konstigt att sitta tyst”

Sveriges statsminister Stefan Löfven ska enligt SVT:s källor ha yttrat sig vid mötet och kritiserat Giuseppe Conte.

– Ni är visserligen juridikprofessor och jag började som svetsare, men jag tycker det är konstigt att sitta tyst ett helt möte för att först på slutet komma med invändningar, ska Stefan Löfven ha sagt.

Italien kräver större ansvar från övriga EU

Den nybildade regeringen i Italien är en koalition med invandringsmotståndarna och EU-kritikerna i Lega och Femstjärnerörelsen. Italien kräver att migranter som tar sig ut med båtar på Medelhavet ska stoppas redan vid Nordafrikas kust, och Italien har på sistone vägrat fartyg att gå in i hamn i Italien.

Regeringen kräver att övriga EU ska ta ett större ansvar, hjälpa till att stoppa migranter och att fler länder ska ta emot asylsökande som nu hamnar i Italien.

Under kvällen fortsätter diskussionerna om EU:s migrations- och flyktingpolitik vid toppmötet. Diskussionerna väntas bli mycket besvärliga efter det italienska agerandet och pågå långt in på natten.

”Den svåraste natten i Bryssel”

Enligt den finska nyhetsbyrån STT bekräftar Finlands statsminister Juha Sipilä att Giuseppe Conte har hotat med att använda sitt veto, rapporterar TT.

– Det kan mycket väl bli den svåraste natten i Bryssel under min tid som statsminister. Italiens Conte lät förstå att han är redo att använda veto, ska Sipilä ha sagt enligt tv-bolaget Yle.

Europeiska rådets ordförande Donald Tusk bekräftar även han att ”en medlem har reserverat sig angående samtliga slutsatser”, rapporterar TT.

”Av den anledningen har presskonferensen med EU-ledningen ställts in och kommer i stället att äga rum i morgon”, säger Donald Tusks talesman Preben Aamann i ett uttalande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer