En ensam bil på motorvägsringen som omger Turin, Italiens fjärde största stad och ett viktigt centrum för fordonsindustrin. Foto: Alessandro Di Marco (EPA)

Italien stänger fabriker och företag

Uppdaterad
Publicerad

Karantän och strikta regler har inte hjälpt i kampen mot coronaviruset i Italien. Nu inför landet ännu större nedskärningar i samhället – företag och fabriker som inte har en samhällsbärande funktion stängs.

– Regeringen har tagit beslutet att stänga all produktion som inte är direkt nödvändig, oumbärlig eller avgörande för att garantera tillgången till nödvändiga varor eller tjänster, sade premiärminister Giuseppe Conte i ett tv-sänt tal på lördagen.

Produktionsstoppet ska gälla åtminstone till den 3 april. Livsmedelsbutiker och apotek, liksom banker och postkontor, kommer fortsatt vara öppna.

Coronapandemin

– Vi saktar ner landets motor, men vi stänger inte av den, sade Conte.

”Svåraste krisen sedan andra världskriget”

På lördagen rapporterade landet 793 nya dödsfall, och totalt har därmed nära 5 000 personer i Italien avlidit efter att ha insjuknat i covid-19. Antalet smittade personer som har upptäckts i Italien har stigit till drygt 53 500.

Under lördagen stängdes landets alla parker och invånarna förbjuds nu även att träna utomhus, om träningen inte utförs precis utanför bostaden.

Sedan i går får italienarna bara motionera i anslutning till sina hem. Här en scen från Rom samma dag som regelskärpningen infördes. Foto: Riccardo Antimiani /EPA

I dagsläget är det är bara tillåtet att lämna hemmet för att jobba, handla mat eller av hälsoskäl. Och de butiker som fortfarande håller öppet stänger allt tidigare om dagarna medan polis jagar promenerande familjer tillbaka in i isolering.

– Det här är vår svåraste kris sedan andra världskriget, sade Conte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet