Alla butiker i Italien, förutom matbutiker och apotek, kommer att behöva hålla stängt, Foto: AP/TT

Italien stänger ner butiker och barer

Uppdaterad
Publicerad

Alla kommersiella verksamheter i hela Italien stängs ned, med undantag av de mest nödvändiga som livsmedelsbutiker och apotek.

– Vi kommer att kunna se effekterna av denna stora ansträngning först om ett par veckor, säger premiärminister Giuseppe Conte.

Gator och restauranger gapar redan tomma i annars så livliga delar av Italien. Men trots det tog premiärminister Giuseppe Conte beslutet att stänga ner alla butiker, förutom matbutiker och apotek.

Påbudet omfattar även frisörsalonger, barer och restauranger som inte kan garantera minst en meters mellanrum mellan sina gäster.

Coronapandemin

– Tack till alla italienare som gör uppoffringar, sade premiärministern i ett tv-sänt tal under onsdagen, rapporterar Al Jazeera.

Hela landet i karantän

Restauranger tillåts att erbjuda hemkörning och stora verksamheter, som fabriker, kan fortsätta hålla öppet så länge de följer de säkerhetsåtgärder som satts upp för att minska smittspridningen, skriver italienska The Local.

Tiotusentals har smittats och nästan 900 personer har dött efter coronavirusutbrottet i landet.

Hela Italien befinner sig i karantän. Allmänna sammankomster har förbjudits, skolor har stängts ner och invånarna har uppmanats att hålla sig hemma.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet